"Един вот на недоверие не е само гласуване, а е

...
"Един вот на недоверие не е само гласуване, а е
Коментари Харесай

Проектът АЕЦ Белене доведе до еволюция в мисленето на ГЕРБ

"Един избор на съмнение не е единствено гласоподаване, а е конфликт на причини и на други възможности. "

"Ще се веселя, в случай че България открие обещаните от Борисов залежи на природен газ в Черно море, само че ще би трябвало да чакаме най-малко още 10-12 години. "

"Определено има напън за смяна на позицията на Българска социалистическа партия по отношение на Истанбулската спогодба. "

Г-н Стойнев, за какво Българска социалистическа партия внезапно реши да желае избор на съмнение на държавното управление за сигурността? Дали тъй като към този момент се вижда краят на европредседателството?

- Е, не е обвързвано с европредседателството. Ние ясно декларирахме, че за огромните цели Българска социалистическа партия ще поддържа държавното управление. Когато става въпрос за национална идея, не би трябвало да се разделяме на ръководещи и съпротива.

Ние даже закъсняхме за този избор, тъй като през тези няколко месеца се натрупаха много скандални случаи, които демонстрират, че това държавно управление не може да подсигурява сигурността на българските жители. Тук можем да приказваме и за убийството преди няколко месеца на един великотърновски предприемач в центъра на София, за което към момента нямаме никаква разкриваемост. Става въпрос и за метода, по който избягаха двама пандизчии от Централния затвор, а по-късно Министерство на вътрешните работи беше некомпетентно да откри къде е тяхното местонахождение. Последва и показният разстрел в центъра на Ботевград при престрелка сред избягалия от пандиза и различен престъпно проявен. Ясно се вижда, че в областта на сигурността има проблем.

Тук приказваме и за финансова сигурност. Преди няколко седмици излезе отчет на ОЛАФ, който ясно сподели, че има пробив в системата БАЦИС - нещо, за което ние отдавна говорехме.

Има проблеми и в защитата и за жалост починаха водачи. Това демонстрира, че може би дефицитът на средства или отклоняването им от време на време води до съдбовен край. Затова смятам, че по-скоро закъсняхме с този избор на съмнение на тематика сигурност. Хората не се усещат сигурни даже в своите домове, битовата престъпност набъбна. Министърът на вътрешните работи сподели до момента, че е некадърен да овладее обстановката, да управлява Министерство на вътрешните работи и най-малкото, което може да направи, е да си тръгне. Виждаме, че и публицистите към този момент се подиграват с неговата работа, което не е почтено за институциите в България.

Нали знаете, че този избор няма да мине, защото парламентарното болшинство е монолитно. Тогава каква е задачата?

- Вижте, когато има спор, той не би трябвало да се води само и единствено в Народното събрание. Важното е да се води в българското общество. По този метод хората ще бъдат осведомени с изключение на за другите възможности, само че и за огромните пропуски и неспособността на държавното управление да се оправя в бранш "Сигурност ". Един избор не е само и единствено гласоподаване, а е конфликт на причини, на други възможности и също по този начин по-голяма осведоменост на българските жители. Така че смятам, че е верен, както беше и първият избор на съмнение. Все отново той беше победа за Българска социалистическа партия, тъй като тя бе първата партия, която от началото на прехода се осмели да вкара избор на съмнение на тематика корупция. Тоест омертата сред политическите сили беше нарушена. Новото управление на Българска социалистическа партия показахме, че сме длъжни да бъдем откровени и да споделяме истината пред българското общество. Пък българските жители вземат решение в последна сметка кой е спечелил от този спор и кой не.

Защо на пленума през уикенда отново извадихте Истанбулската спогодба? В момента никой не се занимава с нея.

- Да, само че в нашето европейско семейство има напрежение за метода, по който Българска социалистическа партия реагира по отношение на приемането на Истанбулската спогодба. Знаете, че във вътрешен проект ние бяхме подкрепени от всички вероизповедания. Неслучайно и БПЦ излезе с позиция - нещо, което не се е случвало от далечната 1944 година, когато излиза с позиция за спасяването на българските евреи. Но за жалост нашите европейски другари може би не схващат нашите действителни терзания и несъмнено има напън за смяна на позицията на Българска социалистическа партия по отношение на Истанбулската спогодба. Но Ви убеждавам, че управлението твърдо е решило да не трансформира своята позиция. Ние считаме, че би трябвало да се подхващат нужните законодателни промени за да се подсигурява по-голяма сигурност на дамите, които са жертви на принуждение. Неслучайно предложихме и два законопроекта, които на първо четене бяха подкрепени и от ГЕРБ. Първият е, че насилието над жена става закононарушение от общ темперамент, т.е.не жертвата да събира доказателства и да съди своя принудител, а прокуратурата може да се самосезира и да повдигне обвиняване. Вторият закон планува във всеки регионален град да има център, който да приютява и да пази тези дами, които са станали жертви на принуждение. Ако желаеме действително да се борим с насилието над дами, би трябвало да подхващаме сходни дейности. Но когато става въпрос за приемането на "трети пол ", настоящето управление на Българска социалистическа партия не може да се съгласи с сходни формулировки, които да навлизат в българското законодателство.

Как ще коментирате "тангото " към оставката на обществения министър Бисер Петков?

- Повтаря се обстановката с Теменужка Петкова. Мисля, че министър Петков не е имал предпочитание да подава оставка. Тя е била поискана от министър-председателя за да се потуши пожар. А пожарът е обвързван с огромните проблеми на децата с увреждания и техните фамилии. Не е обикновено да се прави една крачка напред и две обратно - по този метод се обезличават институциите. Но истината е, че с оставка не се вземат решение проблемите по този начин, както е привикнал да работи министър-председателят. Просто трябват съответни политики, които да решат проблемите на децата с увреждания. Ние от дълго време молим за решения. Спомням си, че когато имахме среща с майките на тези деца, господин Цветан Цветанов се самопокани на тази среща и даде обещание, че ще направи работна група, в която и ние ще бъдем поканени. Ние не бяхме поканени, само че готвим наши законодателни промени. В последна сметка обаче общественото министерство би трябвало да свърши своята работа, тъй като в действителност майките на деца с увреждания са прави в техните претенции. Но видяхте, че не бяха позволени в Народното събрание.

Борисов пък сподели от Турция, че връща министъра на поста, с цел да "му се махне тази тематика от главата ".

- Това е цинично. Едно такова изявление ясно демонстрира неразбирането на проблемите на тези хора, тъй като в последна сметка майките жертват своето професионално развиване, жертват всичко - единствено и единствено да отглеждат децата си, които са с увреждания, и е напълно обикновено страната да им оказва помощ. Жалко е, че министър-председателят остава безсърдечен към проблемите на група български жители.

Сбъдна се "детската фантазия " на Българска социалистическа партия да се строи АЕЦ "Белене ". А ще се строи ли в действителност, или това е някакъв преходен блъф на Борисов?

- Много сме надалеч от взимане на решение за строителството на АЕЦ "Белене ", защото ГЕРБ постановиха много ограничавания по построяването на този план. В последна сметка ние подкрепихме едно решение, с цел да се даде глътка въздух на процеса и да се направи първата крачка, да може държавното управление да стартира действителни договаряния. Но с сходни ограничавания - да няма държавни гаранции, да няма контракти за разлика, ясно се демонстрира, че мъчно ще бъде открит съответен задграничен вложител, който да се съгласи на тези условия. Китайската компания, която се интересува от плана, е доста сериозна. Може би повода за техния интерес е, че Китай възнамерява бъдеща агресия на Балканите и надлежно ще им би трябвало евтина електрическа енергия. Жалко, че българското държавно управление не схваща изгодите от една такава нуклеарна централа, и колкото по-голямо е присъединяване на българската страна, това подсигурява и по-ниска цена на електрическата енергия за крайния консуматор, за семействата и за българския бизнес. Когато има задграничен вложител, той ще гони бързото погашение на заемите и надлежно цената ще бъде висока и от това ще страдат всички. В последна сметка планът АЕЦ "Белене " докара до еволюция в мисленето на ГЕРБ - че България в действителност би трябвало да строи нови нуклеарни мощности, което е позитивно. Ние останахме единствената страна на Балканите, която не влага в базови мощности на своята територия.

А допустимо ли е да има втора тръба на "Турски поток ", която да минава през България, или ще си купуваме съветски газ от Турция?

- Напълно е допустимо. Най-добре би било да мине по дъното на Черно море, само че това няма по какъв начин да се случи. Вече всичко е въпрос на договаряния - дали турската страна ще бъде търговец, или просто ще бъде директна страна. Ако турската страна е и търговец, тя ще купува този газ, след което ще го препродава на нас. Но това ще бъде с доста по-голяма надценка. Силно се надявам да се откри вярното решение, тъй като би трябвало да има отклоняване към България и очевидно ще бъде през сухопътната част. Но това към този момент ни слага в една тотална взаимозависимост от Република Турция. Жалко е, че се стигна до такава степен, в случай че и тръбите бяха тук, и корабите, които трябваше да построяват "Южен поток " бяха подготвени, имахме позволение за градеж. Но при рухването на държавното управление на Орешарски идващото държавно управление на ГЕРБ просто спря един план, който щеше да подсигурява националната сигурност на българската страна.

Тези дни разбрахме от Борисов, че и азерски газ ще може да идва у нас.

- Да, това е хубаво. То е планувано от дълги години. Аз бях министър, когато се подписа и действителният контракт за 1 милиарда куб. м природен газ. Досега се чакаше построяването на ТАНАП-ТАП, след което този газ би трябвало да пристигна в България. Разбира се, ние би трябвало да ускорим интерконекторната връзка с Гърция, тъй като оттова би трябвало да влезе този газ. Надявам се, че държавното управление ще направи всичко допустимо да реализира бързата реализация на тази връзка.

Газовият хъб "Балкан " единствено фантазия на Борисов ли ще си остане, или е допустимо и той да се реализира?

- Газовият хъб "Балкан " е необходим на страната план и като част от опозицията го поддържам. Но огромният проблем е, че за него газ няма. Ще се веселя, в случай че България открие обещаните от Борисов залежи на природен газ в Черно море, само че ще би трябвало да чакаме най-малко още 10-12 години, с цел да може този газ да стане търгуем. Тоест до тогава не можем да приказваме за газ от Черно море. Единственият газ, който може да зареди хъба, е от Русия. За страдание след прекъсването на "Южен поток " това мъчно може да се реализира. Сега, с вероятно отклонение от "Турски поток ", ще е хубаво да захраним газовия хъб. Възможно е и с азерски газ. Но това е план, на който му е нужно време за осъществяване. А българските семейства и бизнесът желаят в този момент и евтино природен газ. Така че това е към момента медиен план. Европейска комисия го поддържа, само че бих желал тя да не е толкоз лицемерна в тази своя поддръжка, а в действителност да облекчи процедурите, тъй че колкото се може по-бързо посредством "Турски поток " ние да можем да внасяме природен газ от Русия, а и от други страни. Да не забравяме, че Европейска комисия беше в основата на прекъсването на плана "Южен поток ".

Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 година в град Триполи (Либия). Завършва университета "Париж Х Нантер ", Франция. Има магистърска степен по стопанска система от Университета "Париж 1 Пантеон " - "Сорбона ", Франция. Владее френски, съветски и британски език. През 2013 година става министър на стопанската система, енергетиката и туризма в държавното управление на Пламен Орешарски. Народен представител в 41-ото, 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно заседание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР