Един възможен превод на думата „Москва“ от руски е „влажно,

...
Един възможен превод на думата „Москва“ от руски е „влажно,
Коментари Харесай

Колко реки всъщност има в Москва?

Един вероятен превод на думата „Москва“ от съветски е „влажно, мокро място“.

И в действителност е по този начин – през територията на града минават стотици реки и потоци.

Със сигурност ще се изненадате да научите, че в Москва има над 100 реки и евентуално над 1300 разнообразни водни потоци (реки, извори, потоци и др.). Само две от тях – реките Москва и Яуза – нормално се виждат с просто око. Въпреки това в реалност има няколко десетки реки, множеството от които в този момент са вкарани в тръби за потребностите на града. Тук описваме седем от най-важните.
Москва
 Денис Гришкин/Агенция „Москва“

Москва е най-голямата река в столицата, която носи и името на града. Извира покрай град Можайск в Московска област. След това минава през Москва и се влива в река Ока. Простира се на дължина от 473 километра, а секторът ѝ през столицата е над 80 километра. В града има над 40 кея на река Москва.
Неглинная
 Андрей Любимов/Агенция „Москва“

Тази река е минавала тъкмо през Червения площад – в миналото е била употребена за запълване на рова към московския Кремъл. Тя е доста къса – единствено седем километра и половина. Започва в северната част на центъра на града, в квартал Марина Рошча, и се влива в река Москва покрай московския Кремъл.  От фонда на ОРК и Р НБ МГУ „М.В. Ломоносов“/Свободни източници

Най-важното за Неглинная е, че от началото на XIX в. тя е вкарана в тръба, с цел да се избегне постоянното наводнение в центъра на града. Мястото, където Неглинная се влива в Москва, се вижда от Болшой Москворецки мост, най-близкия до Кремъл.  Кирил Калиников/Sputnik
Яуза
Река Яуза е най-големият приток на река Москва в град Москва. Общата му дължина е 48 километра, като 27,6 от тях минават през града. Името „Яуза“ може да се преведе почти като „този, който връзва“. Това се дължи на обстоятелството, че в речната транспортна система на Стара Русия тази река е служила за свързване на водните пътища от Москва до Владимир. За страдание сега Яуза е най-замърсената река в Москва, като доста промишлени предприятия към момента изхвърлят отпадъците си в нея.
Сетун
 Gennady Grachev (CC BY 2.0)

Сетун е единствената огромна река в Москва, която тече най-вече на повърхността и то в първичното си речно корито, а то не е поправено или изправено по време на строителството на града, както множеството други реки в Москва (включително основната река Москва). Нейните 38 километра минават напълно през територията на Москва.

Бреговете на Сетун са покрити с антични кургани – гробници на староруските воини. Името на реката евентуално е обвързвано с тези погребения и би могло да произлиза от остарелия съветски глагол „сетовать“, което значи „скърбя, оплаквам“. Според едно поверие хората идвали на крайбрежията на тази река, с цел да скърбят за изгубените си родственици.
Городня
 A. Savin (CC BY-SA 1.0)

Всичките 16 километра на река Городня минават през Москва. Тя тече в южната част на града и зарежда голям брой градски езера – в това число Царицинските езера, Борисовските езера и няколко други по-малки водоеми. Реката минава и през индустриалните елементи на града на юг и за жалост е толкоз нечиста, че в нея няма риба и би било извънредно неприятна концепция човек да влезе в нея.
Сходня
 Stoljaroff/Свободни източници

Третата най-дълга река, която тече през територията на Москва, е Сходня. Дължината ѝ е 47 километра, само че единствено пет в действителност минават през Москва, в северната част на столицата. Името на реката се превежда като „тази, която се употребява за пътешестване надолу“ (или нагоре), тя е била употребена, с цел да се стигне до товарния път от река Москва до река Клязма.
Нишченка
 Svetlov Artem (CC BY 3.0)

По цялата си дължина от 12,4 километра тази река минава през източната част на Москва. Името ѝ евентуално се дължи на обстоятелството, че тя пресича автомагистралата „Шосе Ентусиастов“ (бивия основен път Владимирское), пътя от Москва за Владимир и по-нататък за Сибир. По него са били превозени наказани нарушители в заточение и техните родственици нормално ги изпращали от Владимирское, на края на града, където река Нишченка пресича пътя. Обикновено в този регион имало доста просяци, откъдето идва и името на реката, а то безусловно значи „просякиня“. По-голямата част на Нишченка минава подземен. Използва се за размразяване на снега напролет и това е може би най-замърсената река в Москва.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР