Един цар имал един единствен син - смел, сръчен и

...
Един цар имал един единствен син - смел, сръчен и
Коментари Харесай

Притча за трите врати на мъдростта

Един цар имал един единствен наследник - самоуверен, умел и интелигентен. Когато младият принц приключил учението си, татко му го пратил при един остарял влъхва да усъвършенства познанията си за живота.

- Посъветвай ме по какъв начин да мина по Пътя на живота - споделил младежът.

- Думите ми ще се заличат като стъпки в пясъка - отвърнал мъдрецът - Вместо това, ще ти дам някои насоки. По пътя си ще се изправиш пред три порти. Прочети това, което е написано на всяка от тях. Ще почувстваш неудържимо предпочитание да изпълниш напътствията. Не се противи на това предпочитание, другояче ще бъдеш наказан да изживяваш още веднъж и още веднъж това, от което искаш да избягаш. Нищо повече не мога да ти кажа. Трябва ти самичък да го усетиш със сърцето и плътта си. А в този момент върви. Следвай пътя пред теб.

Старият влъхва липсващ, а принцът поел по Пътя на живота. Скоро се озовал пред огромна врата, на която пишело: " ПРОМЕНИ СВЕТА "

- Точно това смятах да направя - рекъл си младежът. - Понеже истината е, че някои неща ми харесват в този свят, само че пък други не са по никакъв начин по усета ми.

И той се впуснал в първата си борба. Неговият блян, неговата решителност и неговият порив го подтиквали да води война, да подхваща, да превзема, да моделира действителността съгласно волята си. Изпитал удоволствието и опиянението на завоевателя, само че не и покой в душата си. Променил много неща, само че доста други не съумял.

Минали години.
Един ден той срещнал остарелия влъхва, който го попитал:

- Какво научи по Пътя?

- Научих се - отвърнал принцът - да диференцирам това, което е в моя власт, от това, което не е: да диференцирам това, което зависи от мен, от другото, което не зависи.

- Хубаво - рекъл старецът. - Използвай силата си, с цел да влияеш върху нещата, които зависят от теб. Забрави за тези, които се изплъзват от властта си.

И липсващ.

Малко по-късно принцът намерил втората врата. На нея пишело: " ПРОМЕНИ ДРУГИТЕ "

- Това си и мислех - си рекъл той. - Другите са извор на наслаждение и наслада, само че също по този начин и на болежка и мъка.

И той недоволен против това, което не го удовлетворявало и го дразнело у себеподобните му. Направил всичко допустимо да промени характера им и да изкорени минусите им. Това била втората му борба.

Минали години.
Един ден, когато принцът към този момент почнал надълбоко да се съмнява в резултата от опитите си да промени другите, мъдрецът отново се появил и го запитал:

- Какво научи по Пътя?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР