Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската зелена сделка

...
Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската зелена сделка
Коментари Харесай

Европейският съюз ще инвестира €1 трилион в зелената сделка

Един трилион евро ще бъдат вложени в европейската " зелена договорка " заяви след вчерашното първо съвещание на Европарламента за годината ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Депутатите през вчерашния ден подкрепиха сделката, само че подчертаха провокациите, в това число обезпечаването на обективен и приобщаващ преход и нуждата от високи междинни цели. Освен това те приветстваха и амбициозен, резистентен, капиталов проект, който да помогне за затварянето на капиталовата бездна. Те също по този начин приканват за съответно финансиран обективен механизъм за преход.

Резолюцията беше призната с 482 гласа " за ", 136 " срещу " и 95 въздържали се.

Още по-ускорено намаляване на излъчванията на парникови газове

Парламентът желае идният закон за климата да включва още по-големи упоритости за задачата на Европейски Съюз за 2030 година за понижаване на излъчванията (55% през 2030 година по отношение на 1990 година, вместо " най-малко 50% ", както е препоръчано от Комисията). Европейски Съюз би трябвало да одобри тези цели много преди конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата през ноември, споделят евродепутатите. Те също по този начин желаят слагане на повече междинни цели за 2040 година, с цел да се подсигурява, че Европейски Съюз е на път да реализира неутралитет на климата през 2050 година

Депутатите подчертаха, че ще променят всички законодателни оферти, с цел да реализиран задачите на " зелената договорка ". До юни 2021 година са нужни по-високи цели за енергийна успеваемост и възобновима сила, в това число обвързващи национални цели за всяка държава-членка и преразглеждане на други елементи от законодателството на Европейски Съюз в региона на климата и енергетиката, прибавят те.

" Парламентът поддържа в огромна степен предлагането на Комисията по отношение на " зелената договорка " и приветства обстоятелството, че ще има сходство сред всички политики на Европейския съюз и задачите на договорката. Сега селското стопанство, търговията и икономическото ръководство и други области на политиката би трябвало да се преглеждат и проучват в подтекста на " зелената договорка ", съобщи Паскал Канфин (RE, FR), ръководител на Комитета по околна среда.

Откъде ще дойдат 1 трилион евро?

Малко повече от месец след представянето на Европейската " зелена договорка ", Европейската комисия показа в детайли предложение за метода на финансиране. Европейският капиталов проект за зелени покупко-продажби е предопределен да притегли минимум един трилион евро обществени и частни вложения през идващото десетилетие.

Превръщането на Европейски Съюз в климатично неутрална стопанска система до 2050 година ще изисква огромни вложения в технологии за чиста сила. Само постигането на междинна цел за понижаване на парниковите газове от 40% до 2030 година ще изисква 260 милиарда евро спомагателни вложения годишно, съгласно изчисленията на Комисията.

Около половината от парите би трябвало да идват от бюджета на Европейски Съюз посредством разнообразни стратегии, които способстват за планове за климата и околната среда, да вземем за пример посредством селскостопански фондове, Фонд за районно развиване, Кохезионен фонд, Хоризонт Европа и стратегия " Живот ".

Това от своя страна ще притегли спомагателни 114 милиарда евро за съфинансиране от страните от Европейски Съюз. Очаква се частните и обществените вложения на стойност 300 милиарда евро да бъдат мобилизирани посредством средствата на InvestEU и ETS, а други 100 милиарда евро би трябвало да бъдат привлечени посредством новия Механизъм за обективен преход, който е предопределен да поддържа районите и общностите, които са най-засегнати от зеления преход, да вземем за пример райони, които са мощно подвластни от въглищата.

Механизъм на прехода

Механизмът ще се основава на три стълба: Фонд за обективен преход, потокът на финансиране на InvestEU и заеми от Европейската капиталова банка, подкрепени от бюджета на Европейски Съюз. Очаква се всички тези принадлежности да привлекат 100 милиарда евро обществени и частни вложения - пари, които биха могли да бъдат употребявани за служащите за асимилиране на нови умения за работните места на бъдещето, поддръжка за бизнеса за основаване на нови благоприятни условия за претовареност, както и вложения в чиста сила и изолираност на домовете.

Инвестициите на фонда би трябвало по-специално да оказват помощ на тези райони, които са подвластни от изкопаеми горива, като въглища, които към момента обезпечават към една четвърт от производството на сила в Европейски Съюз. Въглищният бранш в Европейски Съюз наема 238 000 души в директно свързани действия, като въглищни мини и електроцентрали, допълнително от 100 европейски района от Полша до Испания. През 2015 година имаше 128 въглищни мини в 12 страни от Европейски Съюз и 207 въглищни централи в 21 страни от Европейски Съюз.

Какво споделят евродепутатите

Инвестиционният проект беше разискван в Народното събрание във вторник, 14 януари. 

Зигфрид Муреджан (ЕНП, Румъния) прикани за обезпечаване на задоволително запаси за облекчение на резултатите от прехода. " Той също не би трябвало да визира съществуващите политики - нито доближаването, нито селското стопанство, нито научните проучвания и нововъведенията. Това е спомагателен приоритет и би трябвало да се финансира от горната страна ".

" Трябва да разгледаме нуждата от ново финансиране, с цел да подкрепим тази обществена и екологична промяна ", сподели Иратсе Гарсия Перес (S&D, Испания). Тя желае най-малко 30% от идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз да бъде обособен за справяне с изменението на климата.

Драгон Послару (Renew Europe, Румъния): " Призовавам всички държави-членки да употребяват тези принадлежности и да се съсредоточат върху вложенията в най-важния запас на Европа - жителите ".

Никлас Ниенас (Зелените, Германия): " Можем да подкрепим това предложение, в случай че то съставлява явен и обективен преход с съответни проекти за последователно унищожаване на всички въглищни райони ".

" Не е напълно ясно от кое място ще дойдат ресурсите ", сподели Джанантаньо Да Ре (ИД, Италия). " Критериите за бенефициентите и методът на систематизиране на средствата също би трябвало да бъдат решени ".

Йохан Ван Овертвелд (ECR, Белгия), ръководител на комисията по бюджети, също уточни неналичието на изясненост от кое място ще дойдат част от парите. " Ние сме за кръговата стопанска система, само че против " преработването на финансиране и пари ". Не сме за финансовите завършения ".

Следващи стъпки

Съответните парламентарни комисии към този момент ще се занимават с предлагането на Комисията, което ще разреши на членовете на Екологичен потенциал да го обсъдят по-задълбочено и да внесат промени, с цел да го подобрят. След това договарянията със Съвета по отношение на окончателния текст би трябвало да стартират.



Редактор: Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР