Един треньор по футбол може да научи много за печеленето

...
Един треньор по футбол може да научи много за печеленето
Коментари Харесай

Една стратегия на Стив Джобс и Гарет Саутгейт

Един треньор по футбол може да научи доста за печеленето на игри... като гледа баскетбол.

Това е философията, която е задвижила напред треньора на националния тим по футбол на Англия Гарет Саутгейт, показва коментар в изданието за бизнес и маркетинг Inc.com. 

Чрез комбинирането на хрумвания от разнообразни полета отвън футбола - безусловно - Саутгейт оказа помощ на Англия да доближи полуфиналите на Мондиала за първи път от 1990 г. 

Статия в Уолстрийт джърнъл разкрива неговата тактика. Това, което публикацията не загатва, е, че формулата в действителност е изпитана във времето и научно потвърдена като работещ трик, употребен от гении на бизнеса и творчеството, измежду които и Стив Джобс. Тя е работила и в интерес на Apple.

Ето каква е тактиката: 

Взаимстване на хрумвания от сходни, само че други сфери на активност.

В случая на Саутгейт, той е взел поради разпоредбите за игра на NBA. 

Има негови фотоси, до момента в който е следил баскетболен мач на NBA между  " Ню Орлиънс Пеликанс " и " Минесота Тимбърулвс ". Саутгейт е бил любопитен по какъв начин играчите се подреждат към баскетболния панер, смятайки, че може да вземе хрумвания за конфигурации и във футбола, като корнъри и свободни удари. 

Оказва се, че Саутгейт е разкрил нещо потребно като идея и тактиката му се е отплатила в успехите за Англия против Панама и Швеция.

Във образна поредност публикацията на Уолстрийт джърнъл демонстрира малко по малко по какъв начин британският футболен тим е използвал стратегията, взета от баскетболните учебници, с цел да закове най-впечатляващите си победи. 

Всъщност, нищо от това не би изненадало психолозите, които изследват творчеството и гения. Творческите хрумвания рядко идват от на никое място. По-често изобретателните водачи ги основават като вършат необикновени комбинации от разнообразни полета и ги прилагат върху задача или проблем, които се пробват да разрешат. Някои изследватели назовават това " асоциации " - способността човек да свързва хрумвания от несвързани между тях полета и да ползва концепциите на едното поле върху другото - своето.

Стив Джобс е наричал това просто " да свързваш точки ".

В този смисъл, съветът е: Потърсете ентусиазъм оттатък полето си на работа. 

Продължава на страница 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР