Един такъв дрон се събира в човешка длан. Разработен е

...
Един такъв дрон се събира в човешка длан. Разработен е
Коментари Харесай

Микродрон ”Черен стършел” над руските позиции в Украйна frognews.bg

Един подобен дрон се събира в човешка длан. Разработен е в Норвегия, само че в този момент стотици от него пътуват към Украйна под формата на военна помощ.

Малкият дрон Black Hornet („ Черен стършел “) е едно от най-новите попълнения в арсенала на Украйна, която от повече от пловин година се бори с съветските сили, нахлули на територията ѝ.

Дроновете Black Hornet са част от пакет военна помощ от Англия и Норвегия. Той е в размер на 63 млн. $ и включва 850 от микродроновете, оповестява още Свободна Европа.

Системите Black Hornet са създадени по този начин, че да бъдат пренасяни от пехотинци. В тях е включен екран, който се държи в дребна раница, както и в допълнение поделение, в което са сложени два дрона и апарат за ръководство, който прилича джойстик. Дроновете могат да останат във въздуха за към 25 минути и съвсем толкоз време е належащо, с цел да бъдат презаредени.

Цялата система тежи 1.3 кг., а тежестта на един дрон е 33 грама. Системата разполага и с вариация, която може да се инсталира на автомобил.

 

Малките камeри, прикрепени към летящото тяло, могат да предават сигнал в обхват от два километра на резолюция 640 на 480 пиксела. Устройствата могат да се приближат до вражеските позиции, без да бъдат чути или видени. Според английското държавно управление Black Hornet ще разреши на украинските бойци да „ пазят безвредно градските пространства “.

Устройствата могат да снимат и предават фотоси с резолюция от 1600 на 1200 пиксела. Те имат и устройства за термално снимане, с които могат да разузнаят вражеските позиции през нощта.

Последните модели не придвижват никаква цифрова памет, като по този метод се отстранява рискът разследваща информация да попадне във противников ръце. Няма обществена информация какъв брой тъкмо коства едно устройство. Към 2013 година един сходен дрон е коствал 94 хиляди $.

Безопасният размер на дрона значи, че полетите му не е нужно да бъдат координирани с въздушния трафик. Размерът му обаче носи и един огромен минус. През 2013 година английски боец, който употребява 16-грамовата версия на устройството споделя, че „ един мощен ентусиазъм напразно може да разстрои Black Hornet “.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР