Един скален орел и пет белоглави лешояда са открити мъртви

...
Един скален орел и пет белоглави лешояда са открити мъртви
Коментари Харесай

Отровиха пет лешояда и скален орел край Своге

Един скален орел и пет белоглави лешояда са открити мъртви от природозащитници край Своге. Вероятно има и още жертви на отровата заложена в региона. Еколози от Фонд за дивата флора и фауна допускат, че птиците са отровени съзнателно. Птиците са част от колонии в Парк " Врачански балкан ", съобщи Българска национална телевизия.

Христо Пешев удостовери, че отровата е сложена в мъртвец на теле, само че не пожела да даде повече детайлности кой го е направил. " По принцип отровата се поставя от фермери, които търпят загуби от нападението на хищници. Големият проблем е, че слагането на отрова може да докара до заплаха на хората ", сподели Пешев.

Убитите птици са доста редки и предпазени типове. Популацията на скалния орел е по-малко от 150 двойки, а белоглавите лешояди са по-малко от 100 двойки.

Поставянето на отровни примамки е наказуемо по закон. Дали има отрова ще реши токсикологичния разбор, който полицията прави.

" Ние виждаме отравяне, само че те ще открият дали това е по този начин. Лешоядите бяха паднали до село, покрай хора, което не е особено за тях ", сподели още Пешев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР