Един регионален конфликт, в който Русия твърди, че не участва,

...
Един регионален конфликт, в който Русия твърди, че не участва,
Коментари Харесай

Източна Украйна: Може ли този регионален конфликт да прерасне в глобален?


Един районен спор, в който Русия твърди, че не взе участие, се трансформира в световен: по какъв начин напрежението по руско-украинската граница заплашва да разпали остарялата омраза сред Русия и Запада.

Напрежението на руско-украинската граница ескалира

След президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се обади по телефона на съветския си сътрудник Владимир Путин и му предложи среща на високо ниво в трета страна. Байдън изрази безпокойството си от необикновената централизация на военна мощ и техника по границата с Украйна и на. От Кремъл потвърдиха новината за телефонния диалог, само че не разясниха дали Путин ще одобри предлагането. Всъщност съветският президент неотдавна също предложи диалози, откакто. Заради това изказвания Русия краткотрайно изтегли посланика си от Вашингтон.

Най-голямото скупчване на военна мощ от 2014 насам
Редакцията предлага
Във вчерашния телефонен диалог Байдън е призовал Путин „ да деескалира напрежението в Украйна “ като е подчертал „ непоклатимия ангажимент “ на Съединени американски щати към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. В отговор от Кремъл припомниха, че за мира в Украйна има надеждна основа: всепризнатото. Според съветското държавно управление обаче Украйна не го изпълнявала.

И Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойството си от това най-голямо скупчване на съветски войски по украинската граница след 2014 година. Тази военна централизация е „ неоснователна, необяснена и надълбоко тревожеща, “ сподели Столтенберг и даде обещание на Киев „ безусловна поддръжка “ от страна на НАТО. Освен това той прикани Русия да спре мобилизацията, да приключи провокациите и начаса да деескалира обстановката. Преди това съветският министър на защитата Сергей Шойгу беше декларирал, че Русия организира обучение в отговор на увеличеното военно наличие на НАТО в Европа.

А ето и коментарът на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ по тематиката:

" Досега Москва твърдеше, че скупчването на нейни войски по границата с Украйна е в отговор на сякаш провокативните дейности на украинските въоръжени сили. Вчера обаче съветският министър на защитата Сергей Шойгу внезапно съобщи, че това са военни учения в отговор на увеличеното военно наличие на НАТО в Източна Европа. Тоест, следим ескалация на реториката: един районен спор, в който Москва – на инат на обстоятелствата – и до момента твърди, че не е забъркана, се трансформира в огнище на световно напрежение сред Русия и Запада.

Какво тъкмо цели Путин?

Изобщо не е инцидентно, че Шойгу направи това изказване таман в деня, когато НАТО разиска ситуацията в Украйна и напълно недвусмислено застана на нейна страна. Ако е правилно догатката, че с военните си маневри Кремъл желае да сложи на тестване Запада и най-много, то тогава Шойгу явно започва неизбежната втора фаза от премерването на силите. Ако Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз защитят твърдо позицията си и Москва осъзнае, че Западът няма да отстъпи, тогава ситуацията разумно може да се поуспокои. Само дето никой не може да каже сигурно. А тази неустановеност прави обстановката изключително рискова. "

Райнхард Везер, " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР