Един проект, замислен още преди 40 години, най-сетне има реален

...
Един проект, замислен още преди 40 години, най-сетне има реален
Коментари Харесай

Пловдив може да пие чиста планинска вода от каскада Доспат-Въча

Един план, умислен още преди 40 години, най-накрая има действителен късмет да бъде сбъднат - водоснабдяването с питейна вода на Пловдив и още седем общини в региона с родопската вода от каскада " Доспат-Въча ".
Днес в Областната администрация на Пловдив се организира работна среща на регионалния шеф Дани Каназирева и кмета на Пловдив Здравко Димитров с представители на израелската компания реализатор на прединвестиционните планове - " Аш Индъстрийз " ООД, част от " Израел електрик ".
Римският тръбопровод преди епохи е снабдявал града с планинска вода, сега в чешмите на Пловдив тече сондажна вода. Заради замърсяването на река Марица с пестициди, две от помпите са спрени, тъй че на високите етажи на града сега няма вода. Големи наводнения преди години извадиха от строя пък всички помпи в Пловдив. Подобно нещо няма по какъв начин да се случи, в случай че най-стратегическият план за града най-накрая бъде изработен. С него ще се реализира дълготрайна вероятност и ще се предотврати злополучие, породено от природата или от безнаказаност. Още първите проби на компанията реализатор сочат, че става дума за извънредно чиста планинска вода, която единствено усъвършенства своите параметри за сметка на подпочвената, която се утежнява.
В момента планът е на стадий осъществяване на предпроектни изследвания, които ще продължат до октомври. Сформирана е работна група, в която влизат представители от израелска и българска страна - тя има за задача да реализира връзката сред страните по контракт, а новото, което съобщи нейният началник проф. доктор инж. Борислав Цанков, е очевидно доста по-добрата административна среда.
Проектът планува създаване на 18 км трасе и доставяне по гравитачен път. Ще се търсят най-вече общински терени за прокарването на тръбите. Израелската компания, заела се с плана, го прави оценка като междинен по трудност. Тяхна е заслугата за водоснабдяването на Голанските възвишения, както и на воден тунел през Йерусалим. Един от участниците в плана е съветникът на израелския министър председател по водните въпроси Гавраил Шахам.
Стойността на поръчката е към 419 000 лева с Данък добавена стойност, тя е финансирана от Министерство на регионалното развитие, а за самото създаване на водопровода ще се търсят средства от европейски фондове. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР