Един приятел на Еузебио Ди Франческо разказва, че след историческия

...
Един приятел на Еузебио Ди Франческо разказва, че след историческия
Коментари Харесай

Слабото място на Ливърпул

Един другар на Еузебио Ди Франческо споделя, че след историческия поврат и отстраняването на Барселона в четвъртфиналите на Шампионската лига, старши треньорът на Рома се оставил да бъде високомерен от мигновен прилив на поверие.

Дотогава догматично спазващ каноните на играта в система 1-4-3-3, той внезапно, след ненадейно родила се в главата му концепция, се обърнал към 1-3-5-2, с цел да спре Лионел Меси, и резултатът го оправдал. При това съвсем без подготвителна процедура. Само за два дни наставникът излязъл от веднъж, който го трансформирал в изобретение за Италия с използването на най-модерната тактическа скица.

Сигурен в своята известност, при напускането предишното лято на Сасуоло и идването в Тригория той отсече, че за него системата 1-4-3-3 не предстои на полемики. Нуждата от намиране на метод за поврат против Барса обаче го принуди да направи изключение, а непредвиденият триумф пристигна като плод на една непредвидена вълшебна концепция. Преминаването към полуфиналите не бе разследване на изсипаните от крилата топки, само че Ди Франческо си внушил да повярва, че в случай че продължи със същото и на „ Анфийлд”, ще се употребява с идентично предимство. Получилото се в първия мач послужи като опит – извади илюзиите от съзнанието на треньора и разкри най-уязвимото у Ливърпул. Отборът на Юрген Клоп отиде на финала в ШЛ, значително, поради едно недоразумение.



Експертите по използването на 1-3-5-2, да вземем за пример Антонио Конте, сочат, че ключът към триумфа е образованието на тримата централни бранители и че този развой допуска най-малко двумесечни тренировки. На „ Анфийлд” Ди Франческо пусна Федерико Фацио, Костас Манолас и Жуан Жезус против най-ефикасното нахлуване в Европа след не два месеца, а два дни тренировки. Случилото се след това ще остане в аналите на тактическите провали.

Пространството към първата защитна линия на „ вълците” беше толкоз огромно, че в продължение на един час Мохамед Салах се превъплъти в Меси. В 61-вата минута Ливърпул към този момент водеше с 4:0 и Ди Франческо бе заставен да трансформира всичко издъно. Той просто се върна към корените си: смени централен бранител – Жуан Жезус, за флангови нападател – Диего Пероти, върна обратно бековете крила като типични бекове, „ отвърза” крилата и сложи играчите в добре познатите им функции в пространствата, заемани от 1-4-3-3. Междувременно Ливърпул вкара за 5:0, но когато Рома отлепи от пистата и полетя, повече не бе надмогваният тим. В оставащите 110 минути от конфликта резултатът бе 6:2 в интерес на римляните.

„ Сбъркахме плана”, сподели Даниеле Де Роси при напускането на „ Анфийлд”.



Ливърпул, който се изтеза на „ Олимпико” по пътя към финала в Киев, остави по пътя след себе си предостатъчни следи, даващи информация за неговата двоякост. Вкараните 40 гола го вършат най-резултатния отбор в ШЛ, но блясъкът в офанзивата прикрива черната пропаст в сърцето на неговата отбрана.

Клоп, чиято мощ е в защитаването с висок пресинг и в скорострелните офанзиви, трябваше да повдига рамена след реванша: „ Не се защитавахме добре. Прибрахме се прекомерно обратно, а тримата нападатели останаха високо, та тимът се раздра и това ни принуди да увеличим пробега. Не подобен беше проектът. Имахме над 20 благоприятни условия да създадем засада, а не го сторихме. Най-добрите бяха халфовете: Джордан Хендърсън, Джеймс Милнър и Джини Вайналдум покриха пространства, необятни колкото река Мърси.”



ЕДИН ВАН ДАЙК И… ДОТАМ

Множеството почитатели на „ червените” схванаха за какво клубът бе заставен да преследва и приключи полемичния трансфер на Вирджил ван Дайк през януари за рекордните за бранител 75 млн. паунда. Вероятно този 26-годишен нидерландец не е измежду 10-те най-хубави бранители в света, а надценката се изяснява с грандиозната потребност да се притегли постоянен човек в нежната отбрана с двама още неутвърдени бекове и един различен безценен централен защитник – Деян Ловрен, който е доста по-опасен за личния си вратар в сравнение с за своите противници, като освобождава безумно пространства, разрушава линията на засадата, паникьосва се при първия по-силен напън и заразява останалите си сътрудници с неустановеност.

Клоп постоянно е бил наясно, че прибирането обратно и затварянето в личното наказателно поле не е, най-малко не и с такива реализатори, рационален вид. „ Рома ни натисна до края, тъй като не завършихме офанзивите си – сподели германецът, намеквайки за триото Садио Мане, Роберто Фирмино и Салах. – Трябваше да вкараме трети гол!”.



В последна сметка конфликтът приключи, инцидентно, със 7:6 в интерес на „ червените”. Резултатът опонира на треньорите, които считат Клоп за един от спекулиращите в тяхната специалност. Сигурното е едно: германецът стори каквото можа, че даже и повече, с наличния материал. При този срутен в отбрана Ливърпул реши да скочи самоуверено в офанзива. Наложи му се да трепери, тъй като няма разполагаем халфове, способни да управляват темпото на игра, и тъй като когато се постановяваше да се уповава на хората откъм гърба, разочарованието идваше неизбежно.

Запитаха Клоп дали счита, че има един от най-хубавите сформира в Европа, и той разкри всичките си зъби в необятна усмивка. „ Не! – сподели. – Това, че сме на край с тази група играчи, е нещо изцяло изключително.”
Диего Торес, „ Ел Паис”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР