Един пост във фейсбук страницата на Девето основно училище „Пейо

...
Един пост във фейсбук страницата на Девето основно училище „Пейо
Коментари Харесай

Как една публикация за прием на ромски деца в Благоевград отприщи протест

Един пост във фейсбук страницата на Девето главно учебно заведение „ Пейо Яворов “ в Благоевград за приема на ромски деца стана една от основните тематики за разискване в обществото ни тези дни.

Стигна се и до митинг в отбрана на директорката Василка Величкова, защото с писаното от нея стана обект на инспекция от Комисията за отбрана от дискриминация. И освен. Проверяват я и други просветителни институции.
„ Деветчленният състав на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) взе решение институцията да се самосезира по проблема с 9-о главно учебно заведение в Благоевград, което разгласи,че ще приема първокласници, само че при едно изискване - да не са от ромски генезис. На вниманието на членовете на КЗД бе показан отчет за самосезиране, направен от Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията, обвързван със станалата публично притежание информация за благоевградското учебно заведение. Въз основа на решението на деветчленния състав ще бъде формирано произвеждане “, се сочи в публично известие на Комисията.
Първо излезе съобщение във Facebook, че учебното заведение продължава записването на първокласници. „ Записани възпитаници – 6. Свободни места – 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се одобряват с преимущество “, бе посочено в него.
Впоследствие този текст беше заличен от страницата на учебното заведение, само че се появи различен. Ето неговият текст в цялост, без редакторска интервенция:
„ Девето главно учебно заведение е учебното заведение на жк " Ален мак " и приемно учебно заведение на закритото преди 30 години учебно заведение в с. Изгрев. Ние отстояваме и ще отстояваме твърдо позицията си да не трансформираме хубавото ни учебно заведение в сегрегирано. Изтритите изявления, коментирани от незапознати със обстановката " правозащитници " и " толерантни “ родители от жк " Ален мак ", няма да ни откажат от благородната идея да спасим кварталното учебно заведение. Като са толкоз толерантни към ромите за какво подадоха заявки за записване на децата в други учебни заведения? Защо отидоха на съвещание на Общинския съвет да желаят анулация на районирането? Защо отидоха на срещата с кмета да желаят същото, с цел да не учат децата им с роми? Защо кметът на Община Благоевград утвърди Система за банкет на възпитаници, в която дефинира 4 от 10 учебни заведения да записват възпитаници от Предел махала? Нашето държание ли е дискриминационно? Девето главно учебно заведение е нашето учебно заведение, нашият живот. Ние образоваме с обич нашите възпитаници - и ромски, и неромски. Но няма да формираме ромски паралелки. Пожелаваме сполучлива просветителна интеграция на всички учебни заведения в Благоевград и благодарим за поддръжката на всички, които желаят да се резервира учебното заведение с една от най-хубавите материални бази. Дори сега правим ремонт на външната спортна площадка. Няма учебно заведение в града с два закрити физкултурни салона и учебен стол с топъл обяд, подготвен на място, със независими групи за целодневно образование, профилирани кабинети,екип от експерти по приобщаващо обучение и висококвалифицирани учители. Елате и вижте! “

Организацията „ Амалипе “, която се бори за равнен достъп до обучение, реагира остро. „ Каквито и да са подтекстът и причините, посоченото изречение е освен нарушаване на базисни нормативни и законови актове. То е неприемливо и неуместно, като хвърля леке върху напъните на стотици и хиляди шефове и учители, работещи всекидневно за по-доброто обучение на всички деца! “, се споделя в нейното известие. Тя се разгласи срещу „ необятно публикуваната процедура да се оформят „ моноетнични “ учебни заведения („ ромски “ или „ български “) в обитаеми места с мулти-етнично население, както и с неналичието на съответни дествия и поитики за стопиране на този развой! “.
Организацията упорства за неотложно уволняване на шефа на въпросното учебно заведение, за целенасочена инспекция от Регионалното ръководство на образованието, за инспекция от самостоятелни специалисти към МОН и за „ политически дейности от страна на МОН за предварителна защита на просветителната сегрегация и за превъзмогване на съществуващата сегрегация “.
А през днешния ден в Благоевград се състоя митинг, проведен от родители и учители в отбрана на директорката Василка Величкова. Междувременно те събраха в нейна отбрана над 600 подписа.
Родители споделят, че не са срещу децата им да учат с ромчета, само че считат, че децата от ромската Предел махала би трябвало да бъдат разпределени по равно във всички градски учебни заведения.
Директорката Величкова съобщи, че не би трябвало „ Пейо Яворов “ да е единственото учебно заведение, което да прави просветителна интеграция в Благоевград, тъй като към този момент имат признати 90 деца.
Справка в системата за банкет на първокласници в община Благоевград сочи, че противоречивата Предел махала е съседен регион към четири учебни заведения: ОУ „ П. Яворов “, СУ „ Арсени Костенцев “, ОУ „ Хр. Ботев “ и СУИЧЕ „ Св. Климент Охридски “.
Прилежащите региони са избрани съгласно Кадастралната карта на Благоевград. Според регламента на системата обаче това не значи, че децата от ромската махала могат да учат единствено там, а че в тези учебни заведения имат преимущество (при съществуване на повече кандидати) поради близостта им с тях. Тоест това е един от критериите. Но о в случай че са подадени повече заявки от най-близко живеещите, в сравнение с е броят места в паралелката, се сортират с преимущество деца с увреждания, деца на умрял родител, други деца от фамилията, които учат там, деца на многодетни фамилии, деца, настанени в приемни фамилии.
За коментар по тематиката потърси кмета на община Благоевград Атанас Камбитов.
Г-н Камбитов, каква е позицията Ви по казуса с приема на ромски деца в Девето главно учебно заведение " Пейо Яворов " - Благоевград?
Тъй като не мога да проследявам директно сега какво се разяснява, доколкото знам има поддръжка за директорката на учебното заведение, в случай че вярно съм схванал и за общината. Приемът на децата е безусловно регламентиран. Това, което се твърди, че не се одобряват ромчета в други учебни заведения, не е правилно. Това е най-лесно да се ревизира. Може да питате останалите шефове. Така, че това, което общината е направила, е направено според Закона. Колкото до позицията на директорката, аз мисля, че повече казусът е в нейния персонален пост. И считам, че никой не може да отбрани такава позиция. По никакъв метод не одобрявам да се трансферират проблемите от учебното заведение на общината. Пак споделям, наредбата е съобразена с всички условия. Приемът сега върви. Даже ще кажа освен това - имаше тъжби от родители, които не бяха съгласни с приема, само че всички деца са признати и жалбите са оттеглени.
Категоричен сте, че във всички учебни заведения може да бъде записано ромско дете, по този начин ли?
Абсолютно безапелационен съм. Вижте, казусът е с персоналния пост на директорката. Не мога да приема сходна персонална позиция. Сега към този момент се търси по какъв начин може да се трансферира от болната на хубавичко глава и да се търсят надали не оправдания. Може би директорката малко е била по-експресивна, може би е написала това под въздействие на страстите, само че да се търсят проблеми в общината, в учебните заведения, в приемите и така нататък, няма смисъл. Общо взето следя и един различен развой, не да кажем на политизация, само че едни хора каквото и да се случи, се стремят да яхнат вълната и непременно да се видят по малкия екран.
Според Вас дали тази обстановка, която се сътвори вследствие на поста на директорката, е тупикова, имайки поради че се стигна и до митинг в нейна отбрана?
Пак споделям, няма проблем в Благоевград с приема на първокласници. Проблемът е в поста и в изкривяванията, които се получиха след това. В конкретика сега не мога да вляза, само че в общината имаме мнение с последователност по отношение на въпросното учебно заведение. И освен това – с цел да се стигне до това да има малко повече ромчета в това учебно заведение, е политика на директорката в предишните години. Тя доста добре знае защо иде тирада. Не желая да влизам обаче в елементи. Община Благоевград би трябвало да направи по този начин, че да няма сегрегация и десегрегация в учебно заведение. Ние поставяме старания да интегрираме децата от ромски генезис. Това сега вършим и не е правилно, че ромчета не се одобряват в други учебни заведения. Навсякъде има признати деца от ромски генезис. Абсолютно съм безапелационен, че няма отвод от шефовете на други учебни заведения да записват ромски деца.
В одобрената от Вас система за банкет в първи клас четири от 10 учебни заведения са посочени за банкет на деца от ромската Предел махала. Защо е по този начин, единствено поради близостта на тези учебни заведения ли е?
Не са четири от 10 учебни заведения, които да одобряват ромски деца. Всички учебни заведения одобряват. В това съм безусловно безапелационен.
Поне по този начин написа в документа, че това са прилежащите региони по картата на Благоевград?
Аз Ви споделям каква е обстановката сега. Деца от ромски генезис се одобряват във всички учебни заведения. Имаше лек проблем с една директорка за опит да направи отвод, само че и това се поправя.
А за какво се стигна изобщо до митинги съгласно Вас?
Вижте, има си хора, които станаха професионални протестъри. Очаквам в най-скоро време някой да стачкува, че изгрява слънцето. Едни и същи хора са, яхват вълната и се стараят да търсят изяви, включително и медийни. Погледнете в последователност през последната да речем половин година - едни и същи лица са.
Междувременно от община Благоевград получихме и публично мнение на управлението, което е разпратено до медиите. То гласи следното:
„ Приемът в първи клас е развой с регламентирани периоди, упоменати в одобрен График на дейностите по реализиране на банкет в първи клас за образователната 2018/2019 година. Към този миг е завършил срокът за записване след второ класиране.
До 14 септември, в това число, следва да се проучва изцяло акцията по банкет за първи клас, да се заключи информацията от общинските учебни заведения на територията на общината за свободни места и да се пренасочат незаписани деца.
В огромна част от общинските учебни заведения акцията по приема е завършила. Над 80% от децата от ромски етнос, подлежащи на наложително записване в 1-ви клас, към този момент са записани от техните родители.
Община Благоевград ще продължава да следва признатия механизъм за подсигуряване на удобна мулти-културна среда за децата от ромски етнос.
За да бъдем правилни към обществеността, е належащо да се изчака началото на месец септември, с цел да могат да се посочат окончателните данни.
Община Благоевград изрично декларира, че няма проблем с деца от ромски етнос при записването в първи клас. Те са разпределени във всяко едно от десетте общински учебни заведения, извършващи банкет за образователната 2018/2019 година. Същата информация може да бъде доказана от шефовете на учебните заведения на територията на община Благоевград.
Списъците с признатите деца могат да бъдат открити на видно място в постройките на десетте образователни заведения “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР