Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини. Това

...
Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини. Това
Коментари Харесай

Районен кмет: Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини

Един автограф може да торпилира дълго чаканите детски градини. Това предизвестие насочи кметът на столичния регион " Лозенец " Константин Павлов към министъра на културата Велислав Минеков по време на конгрес, отдаден на недвижимото културно завещание, проведен от " Демократична България ".

Разрешителните за строителни действия

Когато сега се постанова и то с огромна неотложност да се вършат детски градини и да се уголемяват детски заведения, се постановат съгласувания с Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНК), които се чакат цяла година, оплака се кметът на " Лозенец " във връзка съответен случай за по този начин дълго чакана процедура.

Константин Павлов обърна внимание, че не се знае дали спомагателното финансиране за детски градини, което държавното управление обезпечи тази година, ще се повтори и напомни че в този момент казусът е доста остър поради дефицита тук-там в детските градини и митингите на родители. " Това е в действителност доста тясно място ", акцентира той.

Разрешителните за срутване

Павлов засегна и тематиката за разрешителните за срутване на другояче стойностни и знакови здания. Наскоро в " Лозенец " беше съборена известна къща - вилата на Димитър Димов, макар че беше доста симпатична с доста зеленина, само че имаше документ, че не е монумент на културата и може да бъде съборена, описа той. " Това е образец по какъв начин къща с историческа, архитектурна и естетическа стойност почина, без да може законът да я избави ", означи кметът.

За духа и атмосферата

" Лозенец " е място с дух и атмосфера и с цел да го пазим, би трябвало да пазим освен постройките, би трябвало да пазим настилките, уточни още Константин Павлов.

" Паважите са предмет на културно завещание и те се пазят, само че тези, които са от церовски камък не се пазят и за жалост предходната година ми се наложи да разруша към 20 метра подобен тротоар ". За да бъде избавена улицата се е наложило тези 20 метра церовски камък да бъдат сменени с най-обикновени бетонни блокчета. Финансирането на такива действия е по този начин направено, че се подтиква единствено най-евтините настилки, най-евтините стълбове, най-евтината мебел и изобщо всичко да се прави по допустимо най-евтиния метод, изясни Павлов и разяснява: " Това граничи с закононарушението ".

Ние към този момент сме изгубили историческите чугунени стълбове на София, губим сега последните исторически стоманени стълбове, може би от дълго време сме изгубили историческата паркова мебел и историческите пейки, заизброява той и показа, че не вижда по какъв начин този интериор да се резервира.

Стимули и мотивация

Сградите с цел да се пазят, с изключение на да има закон,е належащо притежателите да са подтиквани по някакъв метод те да ги пазят, счита Павлов. Според него, в случай че има здания, които са социална полезност, добре е и обществото да се ангажира по някакъв метод в опазването им.

В момента тежестта напълно пада върху притежателите, уточни кметът и означи, че притежателите преглеждат като проклинание това, че постройката им е монумент на културата и по никакъв метод не го възприемат като изгода или като нещо хубаво. " На процедура районната администрация би трябвало да се бори непрестанно с такива притежатели – в случай че може да не унищожават собствеността си, само че действително няма ефикасен механизъм, както и няма ефикасен механизъм там, където постройките са в режим на етажна благосъстоятелност да се резервира техният тип и най—малкото да се ремонтират до някакъв търпим тип ", уточни кметът на " Лозенец ".

Архитектурното завещание на XX век

Павлов насочи вниманието на участниците във форума към архитектурното завещание на втората половина на XX век: " Все отново минаха 20 години от края на ХХ век, може би е време да помислим част от тези здания да влязат по някакъв метод в регистрите и да се опазват ". На територията на " Лозенец " има една такава постройка – хотел " Маринела ", уточни той и означи, че извън хотелът наподобява както едно време, само че от вътрешната страна няма нищо общо с истинското обзавеждане и истинските интериори и изрази страдание.
Той показа и друго свое отчаяние - от процедурите за запазване на публични здания. " Например постройката на 122 учебно заведение от кино лентата „ Таралежите се раждат без бодли “ - общо взето всички мои хрумвания да я запазим архитектурно провокират смут у шефове, инженери, архитекти, тъй като процедурите са комплицирани, прекомерно мъчно е и в последна сметка не се стига до никакво запазване ", показа той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР