Един плод, познат и използван от векове, може да се

...
Един плод, познат и използван от векове, може да се
Коментари Харесай

Хлебното дърво е суперхраната на бъдещето

Един плод, прочут и употребен от епохи, може да се окаже бъдещата суперхрана, заяви електронното издание "Медикал Експрес ".
Хлебното дърво пораства в тропическите страни от южния тихоокеански район и от дълго време участва в диетата на хората. Плодът му може да се яде, когато узрее или пък да се изсуши и смели на брашно, изяснява Сюзън Мърч от унивeрситета на Британска Колумбия.
"Хлебното дърво е обичайната просвета за тихоокеанските острови с капацитет да усъвършенства световната сигурност на прехраната и да ограничи диабета ", споделя Мърч, която преподава химия в университета. "Хората са се хранели с него и са оцелявали с помощта на него хиляди години, без да познават резултата върху здравето на хлебното дърво за хората и животните ".
От хлебно дърво може да се създава безглутеново брашно. Екип под управлението на Мърч изследва въздействието на четири плода на хлебно дърво от Хавай. "Това е първото изследване на въздействието на диета, учредена на плодовете на хлебно дърво, върху човешкото здраве. Искахме да проучим и допринесем за установяването на плодовете на хлебното дърво като устойчива, екологична просвета с високи добиви ", сподели докторантката в университета Юн Лиу. Тя е изследвала възможни неподходящи въздействия на хлебното дърво върху здравето с сътрудниците си от Технологичния институт на Британска Колумбия и от Института за хлебното дърво в Националната ботаническа градина в Хавай.
Проучванията посочили, че протеинът на хлебното дърво се храносмила по-лесно от протеина на пшеницата. Опити върху мишки са открили, че животните, които се хранели с артикули от хлебно дърво, натрупвали по-голямо тегло и растеж спрямо мишките на общоприета диета.
Средната дневна консумация на зърнени култури в Съединени американски щати е 189 грама на ден. Според Лиу в случай че човек поема същото количество приготвен плод на хлебно дърво, то ще покрива близо 57 на 100 от дневната потребност от фибри, над 34% от нужните за деня протеини и също така ще обезпечава витамин С, калий, желязо, калций и фосфор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР