Един плод, познат и използван от векове, може да се

...
Един плод, познат и използван от векове, може да се
Коментари Харесай

Хлебното дърво е суперхраната на бъдещето

Един плод, прочут и употребен от епохи, може да се окаже бъдещата суперхрана, заяви електронното издание "Медикал Експрес ".

Хлебното дърво пораства в тропическите страни от южния тихоокеански район и от дълго време участва в диетата на хората. Плодът му може да се яде, когато узрее или пък да се изсуши и смели на брашно, изяснява Сюзън Мърч от университета на Британска Колумбия.

"Хлебното дърво е обичайната просвета за тихоокеанските острови с капацитет да усъвършенства световната сигурност на прехраната и да ограничи диабета ", споделя Мърч, която преподава химия в университета. "Хората са се хранели с него и са оцелявали с помощта на него хиляди години, без да познават резултата върху здравето на хлебното дърво за хората и животните ".

От хлебно дърво може да се създава безглутеново брашно. Екип под управлението на Мърч изследва въздействието на четири плода на хлебно дърво от Хавай. "Това е първото изследване на въздействието на диета, учредена на плодовете на хлебно дърво, върху човешкото здраве. Искахме да проучим и допринесем за установяването на плодовете на хлебното дърво като устойчива, екологична просвета с високи добиви ", сподели докторантката в университета Юн Лиу. Тя е изследвала възможни неподходящи въздействия на хлебното дърво върху здравето с сътрудниците си от Технологичния институт на Британска Колумбия и от Института за хлебното дърво в Националната ботаническа градина в Хавай.

Проучванията посочили, че протеинът на хлебното дърво се храносмила по-лесно от протеина на пшеницата. Опити върху мишки са открили, че животните, които се хранели с артикули от хлебно дърво, натрупвали по-голямо тегло и растеж спрямо мишките на общоприета диета, добавя Българска телеграфна агенция.

Средната дневна консумация на зърнени култури в Съединени американски щати е 189 грама на ден. Според Лиу в случай че човек поема същото количество приготвен плод на хлебно дърво, то ще покрива близо 57 на 100 от дневната потребност от фибри, над 34 на 100 от нужните за деня протеини и също така ще обезпечава витамин С, калий, желязо, калций и фосфор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР