Един от знаковите напоследък проекти за строеж на високи сгради

...
Един от знаковите напоследък проекти за строеж на високи сгради
Коментари Харесай

На първа инстанция: Съдът спря знаков строеж на висока сграда в София

Един от знаковите в последно време планове за градеж на високи здания в София се сблъска с непредвидени за вложителя компликации. Причината – тъжба от поданици на квартал " Борово " по отношение на градежа беше почетена от Софийския административен съд.
За градежа на въпросната постройка, която се намира на бул. " България " и е планувана при магазин " Мартинели ", позволение има от основния проектант на София Здравко Здравков, както и от Столичния общински съвет (СОС) . Административен съд-София обаче смята, че даденото от СОС разрешение на " България билдинг " ЕООД да строи е незаконосъобразно. Парцелът на " България билдинг " се намира на ъгъла сред бул. " България " и ул. " Борово ", в жилищна зона с ограничаване на строителството до 20 метра според настоящия Общ организационен проект на София. Ограничението обаче бива заобиколено по прочут метод – по член 27, алинея 3 от Закона за устройството на територията (ЗУТ). Имотът бива " нарязан " на три от вложителя и по този начин има част, която се явява ъглова, а според тълкуването на Закон за устройство на територията в такава част на практика може да се строи безкрайно.
В последна сметка обаче живущи в кв. " Борово " се обръщат към съда и показват претекстове за какво не би трябвало да бъде осъществен планът. Например – вложителят не е срещнал живущите в региона с плановете за Подробния организационен проект (ПУП) на парцела, не е била спазена процедурата за разработване и одобрение на проект за преструктуриране на жилищен комплекс, нямало е информация за картотекираната растителност в парцела – т.е. дали има дървета, както и какви са, надвишени са допустимите индикатори за застрояване. Интересен факт е, че Софийската градска прокуратура не изпраща представител на делото и не показва мнение. Друг забавен факт е, че РИОСВ-София взема решение да не прави екооценка на ПУП-а и да не снима дървесната растителност.
В последна сметка Административен съд-София постановява, че решението на СОС да разреши реализация на плана е издадено " при съществуване на основни нарушавания на административнопроизводствените правила ", с което е нарушен материалният закон.
Собственик на " България билдинг " е Георги Василев, който е един от тримата акционери в строителната " Джи Пи груп ". Според в. " Капитал ", с " Джи Пи груп " е свързван генералният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев, само че той отхвърля тези изказвания.
Снимка: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР