Един от ясните ефекти на новия закон ще е ограничаване

...
Един от ясните ефекти на новия закон ще е ограничаване
Коментари Харесай

Битката за околната среда продължава

Един от ясните резултати на новия закон ще е ограничение на правосъдния надзор за оценката за влияние на строителството на 15-километровия сектор на автомагистрала " Струма " от Крупник до Кресна

Още по тематиката
Премахването на касационната инстанция при обжалване на екооценката за обекти от национално значение е емблематичен лобизъм

Промяната визира значими национални обекти като нуклеарни централи, строителство на автомагистрали, първокласни пътища и други

Промените в Закона за запазване на околната среда (ЗООС), с които се вкара едноинстанционен правосъден надзор върху оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за капиталови оферти - обекти с национално значение, нарушават конституцията, накърняват правата и законните ползи на жителите, служат на стеснен кръг ползи и имат резултат, който надалеч надвишава декларираните цели.

Това се декларира в, с което се желае от президента да наложи несъгласие върху тези промени и да върне закона за ново разискване в Народното събрание. Впечатляващо е, че това е третото искане за несъгласие върху закон, признат в първата сесия на 44-то Народно заседание. Във вторник сутринта Съюзът на съдиите в България оповести две обособени претенции до президента за налагане на несъгласие върху гласуваните предишния четвъртък на второ четене промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Това е връх за първа сесия на Народното събрание, само че по-същественото е, че и трите закони имат очевидни дефекти - въпреки да засягат основна материя, те бяха импортирани от група депутати от ръководещите без никакво публично разискване, без изясненост за действителния създател и с, меко казано, неубедителни претекстове. И против трите законопоректа имаше сериозен публичен отпор, само че все пак те бяха форсирани и признати в рекордни периоди. Първенство в това отношение държат измененията в Закон за опазване на околната среда - те бяха признати за 16 дни от внасянето в Народното събрание до гласуването в пленарна зала на второ четене.

Какъв е казусът с околната среда? Днешното писмо до президента е направено от правния шеф на фондация " Програма Достъп до информация " юрист Александър Кашъмов, който има богата процедура по такива каузи за Оценка на въздействието върху околната среда и е подкрепено от още 18 Неправителствени организации. Сред тях са Асоциацията на парковете в България, Българска асоциация за различен туризъм, Български дарителски конгрес, Българския институт за правни начинания и други

Според претекстовете, свеждането на правосъдния надзор върху ОВОС-ите единствено до една инстанция опонира на обезпеченото от Конституцията право на здравословна околна среда. Няма страна членка на Европейски Съюз, в която жалбите против административните актове за одобрение на Оценка на въздействието върху околната среда да не се преглеждат на по-малко от две правосъдни инстанции, написа в писмото, като се сочат и данни - за достъп до информация, присъединяване на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правораздаване по въпроси на околната среда.

Само преди десетина дни екоорганизации уличиха един от вносителите на законопроекта –, когато той съобщи, че има и други страни с сходна уредба - да вземем за пример Германия. В друго изявление Кирилов съобщи, че законът е изцяло съгласуван с Орхуската спогодба - също неправилно изказване.
В писмото до президента се сочи внасянето на 11 юли, без законопроектът да бъде подложен на публично разискване в границите на наложителния 30-дневен период, очакван в Закона за нормативните актове. Гласуван е на второ четене на 27 юли 2017 година, т.е. едвам 16 дни след внасянето му. " Същевременно с него се лимитира правото на отбрана на бъдещите генерации ", споделят вносителите. Сочат се неубедителните претекстове и неналичието на съществено разискване в Народното събрание на всички аргументи за забавянето на тези каузи и на другите благоприятни условия за ускорение на правораздаването, без да се нарушава правото на отбрана на жителите.

Народното събрание не е разискало обстоятелството, че в настоящото законодателство съществуват редица правни начини за гарантиране против корист с право на обжалване, в това число допускането на авансово осъществяване на административен акт (чл.60 от АПК). Недопустимо е обаче, да се презюмира, че отбраната на съществени права съставлява по предписание " корист с право ".
Околната среда ще е значима единствено по преценка на Министерски съвет

В жалбата са прегледани издаваните досега решения на Министерския съвет (МС) за " обекти от национално значение ". Такива са автомагистрали, АЕЦ " Белене ", Националното вместилище за радиоактивни боклуци, газопроводите " Южен поток " и " Набуко ", АЕЦ " Козлодуй ", ТЕЦ-ове и други
" Тъкмо някои от обектите с национално значение станаха нарицателни през годините като образец за неприятно ръководство, безконтролно прахосване на обществени средства и даже корупция. Това е известно да вземем за пример за плановете АЕЦ " Белене ", " Южен поток " и други Освен това, с редица решения на Върховен административен съд бяха анулирани административни актове, с които се утвърждава Оценка на въздействието върху околната среда на такива планове.

Така през 2013 година бе анулирано решение на министъра на околната среда и водите за одобряването на Оценка на въздействието върху околната среда на Националното вместилище за радиоактивни боклуци. Пак през 2013 година бе анулирано решение за одобрение на Оценка на въздействието върху околната среда на уголемение на активността на " Асарел Медет ". През 2017 година бе анулирано решение на министъра на околната среда и водите, като тричленният и петчленният състав на Върховен административен съд одобриха, че Оценка на въздействието върху околната среда и екологична оценка са наложителни при изследването на подземни благосъстояния, когато се планува сондиране. Във всички тези и други случаи анулацията по правосъден ред, минала през инспекцията на касационната инстанция на Върховен административен съд, бе стимулирана с нарушавания на закона, водещи до увреждане на околната среда, здравето и живота на хората ", написа в писмото.

Остава и правният парадокс, че одобряването на Оценка на въздействието върху околната среда на местни планове ще предстои на правосъден надзор от две правосъдни инстанции, а по-сериозните, рискови и засягащи живота, здравето и правото на здравословна околна среда капиталови планове ще имат по-ниска отбрана единствено пред една правосъдна инстанция. " Подобен законодателен метод е неприемлив и по съществото си съставлява абдикиране на страната от главното й обвързване да подсигурява живота и правата на жителите. "
" Според настоящото законодателство, липсват критерии, съгласно които Министерски съвет дефинира такива обекти. Липсва и каквото и да е ограничаване за броя и типа на избраните обекти от национално значение ", написа в писмото. Практическият резултат е, че държавното управление може безкрайно да уголемява листата на такива обекти - уреди, съоръжения, индустриални мощности и други в областта на добива на петрол и природен газ и превозването им, топлоцентрали, язвири, автомагистрали, нуклеарни уреди и други, и по този метод да изключва от двуинстанционен правосъден надзор оценките за въздействието на такива обекти. " Чрез развързването на ръцете на Министерския съвет да взема решение свободно за кои обекти да изключи правосъдното обжалване пред касационната инстанция, Народното събрание овластява изпълнителната власт да лимитира планувания в Конституцията надзор върху законосъобразността на актовете й, реализиран от правосъдната власт. " По този метод законопроектът нарушава правилото на разделянето на управляващите и подкопава самата основа на правовата страна, се споделя още в писмото.

Законът бе гласуван предишния четвъртък, в предпоследния ден от лятната сесия на Народното събрание. Президентът има право да му наложи несъгласие, вместо да подпише декрет за обнародването му в " Държавен вестник ", само че би трябвало да стори това до края на тази седмица - в 15-дневен период.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР