Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира,

Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира, ...

Акад. Гълъбов прогнозира: Пик няма да има, но мерките ще се удължат.


Един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов прогнозира, че ще се наложи удължаване на противоепидемичните мерки и след 12 април. Още по тематаОфициално: Удължават срока на мерките срещу COVID-19 у нас до 12 април26 мар 2020 11:45114Българин в Швеция: Тук тестове не се правят, ресторантите са пълни26 мар 2020 10:14169Според него засега те изпълняват своята функция, а вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията.

У нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване, коментира вирусологът пред БНР.

Той е категоричен, че карантината е основният метод за ограничаване на тази епидемия и посочи: "Вирусът, при наличие на карантина, рано или късно ще изчезне от нашите земи".

Академик Гълъбов каза, че в България е въведена много добра карантина и се наблюдава, че населението се адаптира към нея. Голямата част от българите се научиха да следват изискванията, смята той.

По думите му не може да се предскаже докога ще продължи карантината. Засега не се забелязват особени мутации на вируса и няма основание да се смята, че има български особености в хода на епидемията.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза:

"Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите"-

При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

"Възможно е някой, прекарал заболяването или неболедувал, обаче да покаже наличие на имуноглобулини G, което значи, че той е прекарал, носи вирус, който постепенно отшумява, но този човек би могъл да бъде приносител на заболяването. При инфекцията Covid-19 има голям брой хора без клинична картина и те са много опасни… От тази гледна точка, моето мнение е, че трябва да се съчетават двата метода. За съжаление, в Щаба няма вирусолог", каза още той.

В Медицинския експертен съвет има много бивши кадри на ВМА, допълни ученият, който е категоричен, че експертизата на новия орган е по-добра и Националният оперативен щаб трябва да се вслуша в съветите му.

Ще успеем ли за да избегнем трагедията в Италия и в Испания?

"Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…", посочи специалистът.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация.

#ОтговорниВкъщи

 
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg