Един от водещите редактори и още 10 журналисти от авторитетния

...
Един от водещите редактори и още 10 журналисти от авторитетния
Коментари Харесай

Журналисти напускат масово Комерсант след уволнения заради статия, свързана с Путин

Един от водещите редактори и още 10 публицисти от авторитетния съветски настоятелен ежедневник " Комерсант " групово подадоха оставки през днешния ден в символ на митинг против уволнението на двама техни сътрудници поради публикация за вероятни кадрови промени в близкото обграждане на президента Владимир Путин, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Оставка е оповестил в действителност целият политически отдел на вестника, което е индикация за напреженията сред издателите и журналистическия личен състав в строго следената съветска медийна среда, в която преобладават прокремълските медии.

Двамата отстранени кореспонденти - Иван Сафронов и Максим Иванов - споделиха, че са били принудени да изоставен, откакто издателската къща на " Комерсант ", която е благосъстоятелност на олигарха милиардер Алишер Усманов, се разгневи от тяхна публикация предишния месец.

От издателството споделиха, че не могат да отговорят на искане на Ройтерс за коментар. Представител на Усманов пък сподели, че " акционерът не се меси в публицистичната политика, а още по-малко във вземането на решения за уволняване или наемане на публицисти. " Според представителя самият Усманов е научил за уволнението на публицистите от медиите.

Статията, станала причина за това, бе оповестена на 17 април и цитира неназовани източници, съгласно които председателката на горната камара на съветския парламент Валентина Матвиенко може да бъде заменена в околните месеци от Сергей Наришкин - шефа на съветската Служба за външно разузнаване (СВР). Не е ясно кое е противоречивото в публикацията, с цел да се стигне до недоволството на издателската къща. Говорители и на Матвиенко, и на Наришкин, още тогава отхвърлиха изказванията в обявата, само че тя към момента стои на уеб страницата на " Комерсант " в рубриката " Слухове ".

Политическият редактор на " Комерсант " Глеб Черкасов сподели, че той и 10-те сътрудници напущат в символ на взаимност със Сафронов и Иванов, с което вестникът остава на практика без политически отдел.

" Акционерите имат право да вземат кадрови решения, а наемните чиновници имат право да показват противоречие с тях единствено по един метод - като сменят работата си ", писа Черкасов във Facebook.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР