Един от великите цигулкови интерпретатори на нашето време – виртуозът

...
Един от великите цигулкови интерпретатори на нашето време – виртуозът
Коментари Харесай

Найджъл Кенеди избра Варна за световната премиера на най-новата си творба

 Един от великите цигулкови интерпретатори на нашето време – виртуозът визионер Найджъл Кенеди избра Варна за международната премиера на своя Първи концерт за цигулка и оркестър. Събитието, което сигурно ще изненада музикалната общественост, ще бъде в границите на XVII Европейски музикален фестивал Варна и ще е грандиозният край на варненския пролетин фестивал. 

На 22 май Найджъл Кенеди ще излезе на сцената на Зала " Конгресна “ в Двореца на културата  спорта с оркестъра на Варненската опера в един концерт, напълно отдаден на великана на европейската музикална просвета Лудвиг ван Бетовен, чиято 250-годишнина честваме в този момент. Титаничната фигура на Бетовен – композиторът, който на границата сред класицизма и романтизма прекроява симфоничната музика и трансформира музикалния свят вечно, стои в центъра на този невероятен план. В него Кенеди ще направи своя интерпретаторски реверанс към един от кумирите си с осъществяване на Бетовеновия цигулков концерт - върхов шедьовър в този род и в цигулковото творчество за всички времена. Но това ще е единствено началото.

Голямата вест, обвързвана с английския виртуоз е, че Кенеди е избрал Варна за място на международната премиера на своята най-нова творба. Варненската аудитория е извънредно привилегирована - през годините тя имаше опцията да се допре до всички страни на разноликия гений на цигулковия подбудител – от топ шедьоврите на класическите създатели до джаз пиесите на Гершуин и до прелестните му лични творби като " Магьосникът от Люблин “. Самият Кенеди признава, че се усеща откровено обичан в морския град и Варна е постоянно в сърцето му. Специално за годината, в която целият свят отбелязва 250 години от рождението на Бетовен, Кенеди написа своята най-нова творба, отдадена на безсмъртния композитор. Тя не е изпълнявана още и няма да бъде изпълнявана чак до 22 май, когато пътят й по международните подиуми ще тръгне от Варна.

" По традиция отдаваме респект на огромните годишнини в музикалната история, свързани с бащите на европейската музика -  споделя шефът на Европейския музикален фестивал Мария Кондова. - Тази година формулата за респект към тази годишнина е изключително мощна, тъй като свързва един от титаните на композиторското изкуство  - Бетовен, с един извънреден тълковник на ХХ и ХХI век. Защото Найджъл Кенеди, който ни оказва достойнството да закрие фестивала тази година, освен ще интерпретира Бетовен, само че и ще показа с нас своя реверанс пред великия композитор с първия си авторски Концерт за цигулка и оркестър. Ние сме горди, че Найджъл Кенеди избра Варна за международната премиера на тази творба, въодушевена и отдадена на Бетовен. За Варна това е невероятна чест. “ 

Найджъл Кенеди продължава да бъде на върха на своята изключителна международна кариера. Започнал като изобретение на великия Йехуди Менухин, въодушевен от иконата Стефан Грапели и неистово предан на своята цигулка, той влиза в историята на актуалната интерпретация на класическата музика със своя неподчинявящ се на обичайните канони жанр на театрално наличие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изрече и облеклото си, не се преценява с разпоредбите на аристократичия бон звук. Провокацията е в кръвта му, която кипва и от китарните рифове на Джими Хендрикс, и от успехите на обичания му футболен тим Астън Вила. Кенеди се радва на любовта на публиката по целия свят, която го посреща постоянно като суперзвезда, той е и притежател на многочислени влиятелни музикални награди, измежду които премиите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а последният му албум " My World “ оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство. 

Подробности за концерта във Варна търсете във Facebook: https://web.facebook.com/events/1090498461295777/ 

Билетите за концерта на Найджъл Кенеди във Варна са на цени от 35 до 85 лева Могат да се купят от касите на Двореца на културата и спорта, и Фестивалния комплекс, от мрежата на Eventim в цялата страна. 

Продажбите на билети започват с промо акция за Св. Валентин - до 14 февруари два закупени билета за всеки един от концертите във фестивала носят отстъпка от общо 10 лева. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР