Един от великите гласове на България - мецосопраното Веселина Кацарова,

...
Един от великите гласове на България - мецосопраното Веселина Кацарова,
Коментари Харесай

Мецосопрано №1 ще пристигне във Варна след гастрол в Австралия

Един от великите гласове на България - мецосопраното Веселина Кацарова, пое на път от Швейцария, където живее, към последните си задължения преди огромния концерт във Варна на 5 декември. 
Този път определяната като Мецосопрано №1 дива ще гостува на австралийска сцена. Днес тя лети за Куинсланд, където на 25 ноември ще бъде звездата в концертното осъществяване на операта "Кармен " от Бизе. Неин сътрудник в ролята на Дон Хосе ще бъде Андреа Каре - ослепителен гений от новото потомство достоверни италиански тенори. Цените на билетите за забележителния театър, с който Куинсландския симфоничен оркестър ще чества своята 70-годишнина, са от 9 до 0.

Междувременно харизматичната прима, която е измежду най-скъпоплатените мецосопрани в света, се готви с доста особено отношение за гастрола си във Варна. В морската столица тя ще пее на 5 декември в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Ще извърши фамозни арии от някои от коронните функции в своя величествен репертоар. За наслада на меломаните Кацарова ще изпее и най-популярната песен на Кармен - фамозната " Хабанера ", с която е вдигала на крайници цялостен стадион с 60 000 души в Германия.

За дуетите ще й партнира блестящият баритон Сирил Ровери от Франция. Ще свири Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна с диригент маестро Филип Брид, също от Франция.

Пред уредниците на концерта българската прима показа: " Направих своя дебют във Виенската опера през 1991 година и в Миланската Ла Скала през 1992 година България още нищо не знаеше за мен. Във Виена пях с Атлантов, с Мирела Френи, с Едита Груберова - разбирате ли какво съм изживяла? - тогава бях едвам на 26 години. Важно е в каква среда ще попадне един актьор, какви образци ще види. И в случай че той има качествата да се развива като персона и като експерт, положителните неща се случват. Аз обичам да приказвам истината - без значение дали е приятна, или не. Затова ме боли за младите гении, които биват употребявани, които прекомерно рано стартират с трагичните функции и след няколко години губят гласовете си - пускат се в огън, за който не са подготвени още. Това може да се предотврати, само че би трябвало да имат корав темперамент и шанса да попаднат на артистичен шеф, който е подготвен да развива гласа им през годините. Аз имах този късмет с Йоан Холендер - именита фигура в австрийската музикална просвета, дълготраен шеф на Виенската опера. Той ми сподели още първоначално: " Веселина, Вие би трябвало да откажете всички трагични функции, да пеете единствено Росини и Моцарт. Ще пристигна време и за трагичните. " Затова даже и най-големите ми съперници считат, че гласът ми е непокътнат - драмата не е във викането. Силата е в изразителността. Преди години е имало актьори с доста дълги кариери и аз считам, че това е допустимо и в този момент. Но с цел да има дълга кариера, актьорът би трябвало да стане персона. "

Кацарова е най-записваното мецосопрано на нашето време, тя има издадени над 90 компакт диска за най-престижните звукозаписни компании. Удивително многообразният й репертоар обгръща над 65 основни функции и се простира от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Призната е за една от най-хубавите изпълнителки на Моцарт и Росини в света. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с паметни имена от актуалната оперна сцена като Пласидо Доминго, Хосе Кура, Роберто Аланя, Анна Нетребко, Самюел Рейми, Едита Груберова, Йонас Кауфман и други Носител е на най-високите почетни трофеи за оперен реализатор в Германия и Австрия, давани за извънреден принос към културата - "Кamerzingerin " на Виенската и на Баварската опера. Определяна от познавачите като " Мецосопрано №1 " в света.

Билетите за концерта на Веселина Кацарова във ФКЦ са на цени от 30 до 100 лева и могат да бъдат закупени от билетния център на ФКЦ, от касата на Държавна опера Варна
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР