Един от важните хранителни елементи, без който дадено растението не

...
Един от важните хранителни елементи, без който дадено растението не
Коментари Харесай

Агрономите препоръчват: Торете с амониев сулфат за...

Един от значимите хранителни детайли, без който обещано растението не може да съществува, е сярата. Също, както и азотът, тя взе участие в биологичните процеси на земеделските култури. Сярата усъвършенства качеството на реколтата и устойчивостта на растенията против заболявания и вредители, против измръзване и засушаване. За да се подхранят културите с този детайл, оптимален интервал е пролетта - месеците март и април, поучава агрономът на „ Неохим “ АД - Димитровград Веселин Александров.

Въз основа на насъбрания през годините опит той предлага на земеделските производители за задачата да употребяват амониевия сулфат, който предлага „ Евро Ферт “ АД - един от водачите в търговията с минерални торове на българския пазар. Продуктът съдържа 20% азот и 24% сяра. Особено подобаващ е за главно наторяване на култури от семейство Кръстоцветни като рапица, цветно зеле, репички и други Именно те изпитват най-голяма потребност от този хранителен детайл, защото с всяка годишна продукция от почвата се извличат към 8 кг сяра на декар. Амониевият сулфат се ползва и при леки, тежки и плитки почви, които са небогати на хумус. Те се затоплят постепенно и нормално наличието на детайла в тях е ниско, осведоми още Александров. Експертът посочи, че при наторяване със същия амониев сулфат в почвата се влагат към 15 кг сяра на декар, което е извънредно дейно и изцяло компенсира загубите. А в композиция с азота се трансформира в същинска манна за земеделските култури.

Важно е да се употребява амониев сулфат, тъй като при липса на сяра множеството култури не се развиват задоволително, а добивите са занижени. Ефектът от неналичието на сяра при слънчогледа, царевицата, пшеницата и ечемика, да вземем за пример, е образуването на по-малки растения и цветове или изцяло пожълтяване. При рапицата признаците се демонстрират есента с леко пожълтяване на върховете на листата. Липсата на сяра въздейства освен на размера на добива, само че и върху неговото качество, научихме още от агронома на „ Неохим “. Според него съотношението сред азот /20%/ и сяра /24%/ в амониевия сулфат подсигурява положителното развиване на културите, повишение на реколтата и възстановяване на качеството на продукцията.   

Препоръчителните торови правила за приложение на амониевия сулфат се дефинират въз основата на осъществен агрохимичен разбор на почвата, какъвто „ Евро Ферт “ АД - Димитровград предлага гратис на своите клиенти, изясни агрономът на „ Неохим “ АД Веселин Александров. Според него примерни дози за използване на амониев сулфат за избраните култури са разнообразни. При слънчогледа се влагат към 20-25 кг/дка, при царевицата - от 20 до 40 кг/дка при житните култури /пшеница и ечемик/ - 10-30 кг/дка. При рапицата е целесъобразно да се влага двукратно по 20-25 кг/дка. Нормално е овощните култури да се торят с от 20 до 40 кг/дка, а лозята с към 20 кг/дка, изясни агрономът. И предложи на земеделските производители в България да запасят площите, които обработват, със сяра, която е по този начин нужна за вярното развиване на растенията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР