Един от уредите на автоматичната станция Луна-25 ще изследва влиянието

...
Един от уредите на автоматичната станция Луна-25 ще изследва влиянието
Коментари Харесай

Руската мисия Луна-25 ще изучава ефекта от слънчевия вятър върху Луната

Един от уредите на автоматизираната станция " Луна-25 " ще изследва въздействието на слънчевия вятър върху естествения сателит на Земята, заяви ТАСС.

 

" Слънчевият вятър се популяризира със скорост 400-500 км/сек. На Земята той се стопира от магнитно поле, само че от време на време частици проникват през този щит и основават полярни сияния. На Луната няма магнитно поле и атмосфера, тъй че слънчевият вятър в действителност " бомбардира " непосредствено повърхността. Особеността на това взаимоотношение с Луната, с нейната плазмено-прахова обвивка, ще бъде изследвана от един от инструментите - йонния енергийно-масов анализатор ARIES-L ", сподели научният шеф на Института за галактически проучвания (ИКИ) на Руската академия на науките и теоретичен началник на първия стадий от лунната стратегия, учен Лев Зельони.

 

Ракетата-носител " Союз-2.1б " с автоматизирана станция " Луна-25 " беше изстреляна от космодрума Восточний на 11 август. На 16 август апаратът би трябвало да навлезе в окололунна орбита, а на 21 август се чака мекото му кацане.

 

В неделя " Роскосмос " заяви, че на " Луна-25 " за първи път са включени научни принадлежности. В резултат на това са получени първите данни от измервания за полета до Луната, които експертите към този момент са почнали да обработват.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР