Един от участниците в конкурса представи системата си за отдаване

...
Един от участниците в конкурса представи системата си за отдаване
Коментари Харесай

КЗК отхвърли поредна жалба срещу концесията на общински велосипеди в София

Един от участниците в състезанието показа системата си за отдаване на колела чартърен през 2016 година

© Юлия Лазарова Общински колела чартърен надали ще има скоро, макар че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли следващата тъжба против процедурата за построяването на таква система. Свързаното с Красимир Гергов обединяване " Вело Арчър София " оспорваше отстраняването му от състезанието и в този момент най-вероятно ще апелира и решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховният административен съд. А това значи ново закъснение за плана, който се точи от 2016 година и един път към този момент мина през анулация на избора на концесионер от Върховен административен съд, след тъжба имено на " Вело Арчър София ".

Жалби до дупка

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Още при започване на 2017 година Столична община в профил " Вело Арчър София " ( " Арчър Айдиас ", " Арчър Айдиас София " ) от състезанието, защото обединяването бе показало схеми на велогардероби, които не отговаряли на заданието. След редица тъжби на всички вероятни инстанции напролет на 2018 година Върховен административен съд се произнесе в интерес на претендента, а решението за избор на реализатор беше анулирано и процедурата се върната на стадий разглеждане на предложения.

Едва през май т.г. тръжната комисия на общината се е събрала за ново съвещание и отново е взела решение да в профил " Вело Арчър ". Този път с различен претекст - от документи в Търговския указател излиза наяве, че " Арчър Айдиас " няма законен директорски орган - членовете са заличени, а нови не са назначени. С дефинитивно решение на Софийски градски съд от 6 август е разрешено на новото управление да впише промени по партидата и сдружението да продължи активността си. Всички акции са добити от Евгени Костов Рочев, съучастник на Любомир Павлов, а в новия съвет на шефовете влизат Йорданка Крумова Тасева, Явор Симеонов Тасев и свързаната с Евгени Рочев " Пауър пийпъл ".

Преди решението на Софийски градски съд от преди два дни обаче общината е имала мотив да в профил сдружение, което към оня миг се е водело в разпродажба. Това е документирано с протокол от съвещанието на тръжната комисия. Именно този протокол и решението в него са обжалвани от " Вело Арчър ". В решението на Комисия за защита на конкуренцията обаче се показва, че участникът е трябвало да изчака краен административен акт за отстраняването си (протоколът не е подобен, а е належащо решение на възложителя) и едвам тогава да подаде тъжба. Това напрактика значи, че в този момент " Вело Арчър " може да обжавла решенеито на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховен административен съд, което евентуално ще загуби, само че също по този начин може да изчака Столичната община да излезе с публично решение за отстраняването му и да подаде нова тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против него.

С две думи - няма изгледи скоро тази забатачена процедура да се измъкне от цикъла на безкрайни тъжби.

Остаряла концепция

Самата идея за отдаване на общински колела на концесия е въображаема в далечните към този момент 2010-2012 година Конурсът за избор на концесионер пък бе разгласен при започване на 2016 година въпреки да приввлече вниманието на близо 20 компании, едвам четирима участници подадоха предложения. Това бяха компании и обединявания на огромните играчи на пазара на външна реклама в София, до един с нулев опит в построяването на велосипедни системи. Причината е, че концесията беше констриурана по подобен метод, че в подмяна на инвестицията във велостоянки и колела чартърен, операторът получаваше гратис рекламни пана из столичния център за интервал от към 10 години. Това измести фокуса от конкурс за даване на социална услуга в борба за дял от пазара на външна реклама в столицата.

Но проблемите с концесията не се изчерпват с това. Според сдружението " Велоеволюция " още към 2016 година заданието от 2012 година е било морално остаряло, защото не регистрира развиването на метрото и системата на градския превоз, ремонтите в центъра и други

През есента на тази година, след местнтие избори, ще има нов общински съвет, който ще би трябвало да реши ще продължи ли сагата с велосипедите или не. По информация на " Капитал " настоящето управление на общината обмисля вид, в който " Център за градска подвижност ", самичък или с подизпълнител, да дава споделени колела в София. Подобен модел работи от 6 години в Буграс, където общинското педприятие " Транспорт " управялва и развива системата за колела чартърен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР