Един от тях е Гунтрам Волф - политически икономист и

...
Един от тях е Гунтрам Волф - политически икономист и
Коментари Харесай

Топ икономист: Няма връзка между въвеждането на еврото и инфлацията

Един от тях е Гунтрам Волф - политически икономист и основен изпълнителен шеф на Германския съвет за интернационалните връзки. През 2020 година авторитетното издание „ Бизнес инсайдър ” го подрежда в класацията измежду 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. 

 

По думите му България е подготвена да влезе в еврозоната. 

 

“Вие сте въвели валутен ръб преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е постоянна. Част сте от банковия съюз, банките тук се следят от европейската централна банка. И считам, че има повече изгоди от въвеждането на еврото, в сравнение с опасности. Това е ясно във връзка с търговията. Особено значимо е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България би трябвало да заплащат огромни такси, с цел да изтеглят даже дребна сума в кеш от банкоматите. Но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията - също ”, счита Волф. 

 

Един от огромните страхове у нас е, че приемането на еврото ще докара до инфлация.

 

“Такава беше обстановката и в други страни. Вашите страхове не са по-различни. Ние в действителност изследвахме този развой и ще видите заключенията в отчета на съвета за разбори напълно скоро. Той ясно демонстрира, че инфлацията няма да се увеличи с въвеждането на еврото. Това е голословен боязън. Но той съществуваше и в Хърватия, и апропо в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го демонстрират ясно и не считам, че би трябвало да се тревожите ”, добави икономистът.

 

По думите му приемането на еврото няма да докара до в допълнение повишаване на цените.

 

“Това, което би трябвало да извършите, е да подготвите бизнеса за тази промяна, тъй че да има един транспарантен развой при установяване на цените. Много е значимо в заведенията за хранене, магазините, фризьорските салони,в бранша на услугите, които се употребяват всеки ден – цените да се демонстрират и в двете валути по едно и също време за избран интервал ”, изясни още Волф. 

 

По думите на икономиста по всяка възможност концепцията на “Възраждане ” за референдум против еврото опонира на европейското законодателство, защото съгласно контракта за присъединение към Европейски Съюз всяка страна се съгласява да стане част и от еврозоната, когато извърши условията за това. 

 

“Тоест, поставяйки този въпрос на референдум, значи, че поставяте под подозрение и контракта ви за еврочленство. И да – това не е добър сигнал към европейските сътрудници. Сега България е различим член на общността. Ако инцидентно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отхвърля от по-нататъшна интеграция в европейското семейство ”, изясни икономистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР