Един от топ съветниците на саудитския престолонаследник е наредил убийството

...
Един от топ съветниците на саудитския престолонаследник е наредил убийството
Коментари Харесай

Съветник на принца на Саудитска Арабия за Кашоги: Донесете ми главата на кучето

Един от топ съветниците на саудитския престолонаследник е наредил убийството на журналиста Джамал Кашоги по време на телефонен диалог с консулството в Истанбул по " Скайп ". Съветникът наредил на екипа от сътрудници: " Донесете ми главата на кучето ".

 Анкара: Убийството на Кашоги е планувано по
Анкара: Убийството на Кашоги е планувано по " зверски метод "

Надяваме се, че всичко ще бъде разкрито и виновните ще бъдат осъдени

Това оповестиха източници пред " Ройтерс ".

Съветникът Сауд ал Катани е част от вътрешното обграждане на принц Мохамед бин Салман. Той има за задача да пази кралската фамилия и съответно принца от офанзиви в обществените мрежи.

Мнозина в монархията се опасяват от онлайн армията от тролове на режима, които атакуват критици като Кашоги. " Ню Йорк таймс " написа, че програмата е дело на Катани.

 Принц Мохамед Салман обвързван с убийството на Кашоги? Обновена
Принц Мохамед Салман обвързван с убийството на Кашоги?

Обръчът се стяга към престолонаследника

Осем саудитски, арабски и западни дипломатически източници обявиха пред " Ройтерс ", че Катани е управлявал разпита на ливанския министър председател Саад Харири през 2017 година при задържането му в Саудитска Арабия . Разпитът е включвал вербално оскърбление и физически тормоз.

 Англия, Германия и Франция желаят изясняване по случая
Англия, Германия и Франция желаят изясняване по случая " Кашоги "

Международният напън върху Саудитска Арабия се ускорява

През предходната година саудитският консултант написа в " Туитър ", че той е изцяло предан към кралската фамилия и няма да направи неща без разрешението на двора.

59-годишният Кашоги изчезна при посещаване на саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, с цел да вземе документ за брак. Според популяризираната информация Кашоги е премахнат в консулството от 15-членен екип, който е дошъл в Турция два часа по-рано.

 Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за гибелта на Кашоги не е правдоподобно
Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за гибелта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса връзките си с Рияд

Високопоставен арабски източник с достъп до разузнаването, който също има връзки с членове на саудитската кралска фамилия, съобщи, че Катани се е свързал с консулството със " Скайп " и почнал да наскърбява Кашоги. Саудитският публицист евентуално е отвърнал на обидите на Катани, който пък от своя страна наредил на екипа да ликвидира журналиста.

" Донесете ми главата на кучето ", инструктирал Катани сътрудниците, съгласно турски източник.

Високопоставен арабски източник разказа убийството като " нескопосана интервенция ". Не е ясно дали Катани е следил убийството.

Арабски и турски източници от разузнаването разкриха пред " Ройтерс ", че турският президент Реджеп Ердоган има аудиозапис от диалога по " Скайп " и отхвърля да го съобщи на Съединени американски щати. Днес Ердоган ще разкрие " голата истина " за убийството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР