Един от талантливите съвременни режисьори, за които няма жанрови, нито

...
Един от талантливите съвременни режисьори, за които няма жанрови, нито
Коментари Харесай

Най-слабият филм на Анг Лий

Един от надарените модерни режисьори, за които няма жанрови, нито механически или културни ограничавания – това е тайванецът Анг Лий. Създал е филми като „ Тигър и змей “, „ Разум и усеща “, „ Планината Броукбек “, „ Животът на Пи “ и така нататък Толкова по-жалко, че новият му „ Близнакът “ е отчаяние. Филмът свети с ярки механически нововъведения – технологията 3D+, която снима 120 триизмерни фрагмента в секунда, виртуално основан млад Уил Смит (ако сте се разтъжили за артиста от времето на „ Лоши момчета “ и „ Мъже в черно “ - апелирам, ето ви го), но сценарно е освен демодиран и второстепенен, само че даже отегчителен.

Като нищо това е най-слабият филм в биографията на Лий. Самият режисьор наподобява заинтересован от високотехнологичните си играчки и май не му пука чак толкоз за описа, актьорската игра и драматургията. Или просто би трябвало да се яде.

Впрочем известно е от дълго време, че сюжетът на „ Близнакът “ (Gemini Man) е със съмнителна стойност – филмът е в план от 22 години насам, през което време към него се завъртат имената на режисьори като (покойния) Тони Скот и Къртис Хенсън, на артисти като Харисън Форд, Мел Гибсън, Клинт Истууд и Арнолд Шварценегер. Така и не се осъществя. В последна сметка Анг Лий подписва контракт с „ Парамаунт “.

Уил Смит е в ролята на доста специфичен държавен сътрудник, който убива по поръчка – и го прави майсторски. Но тъкмо когато взема решение да се пенсионира и да върви за риба, предишното му го погва по петите. Или може би бъдещето – героят се изправя против самия себе си, само че 25 години по-млад; загадка организация е основала негов клонинг, притежаващ бойните му умения, но лишен от недостатъци като съвест, угризения и емоционални привързаности.

Още тук фенът стартира да се прозява. Екшън сцените сред двамата Уилсмитовци са умело снимани, само че вълнението от кино лентата не надвишава това от гледането на осемдесетарски екшън по „ Диема “ в четвъртък вечер. На Уил Смит партнират Мери Елизабет Уинстед и Клайв Оуен в ролята на злодея. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР