Един от собствениците на компанията, организирала пътуването на Боян, е

...
Един от собствениците на компанията, организирала пътуването на Боян, е
Коментари Харесай

Алпинист: Ураганни ветрове бушуват в района на Еверест

Един от притежателите на компанията, провела пътуването на Боян, е споделил, че ще направи всичко допустимо да помогне. Той познава върха и от южната, и от северната страна. Това сподели в утринния блок на БТВ Борислав Сандов, другар на изчезналия в Хималаите български планинар Боян Петров.

В интернет видях, че има понижаване напразно, което е доста добра вест, защото главно това възпрепятстваше търсенето. Надявам се и хеликоптерът да е изхвърчал към този момент. Доколкото знам, този вид хеликоптери могат да се качват до над 7000 метра, което е основно за определяне на видимост, съобщи Сандов.

Боян е оцелявал в извънредно сложни обстановки. Може да стои и да изчаква комфортно време да изкачи върха, а ние да се тормозим, сподели още Борислав Сандов.

Във включване по телефона алпинистът Слави Несторов заяви, че в региона на Еверест сега бушуват ураганни ветрове. Предполагам, че сходно е ситуацията и към Шиша Пангма, който е на към 100 километра по права линия от Еверест. В момента не виждам да кръжи хеликоптер, сподели Несторов.

На лагер 2 би трябвало да има палатка, в която има хранителни запаси. Опасявам се да не се е случил някакъв случай с Боян, само че се надявам да е някъде, изчаквайки ураганните ветрове да отминат. Единствената опция е да се е окопал в снега или да е в някаква ледена цепнатина, съобщи Слави Несторов.

Докато няма известие за неприятна развръзка, вярата остава, безапелационен е алпинистът Петър Атанасов. Всичко е въпрос на късмет в известна степен и на това до каква степен Боян разполага с гориво и с храна на мястото, където се намира, добави Атанасов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР