Един от символите на Видин – сградата на бившия еврейски

...
Един от символите на Видин – сградата на бившия еврейски
Коментари Харесай

Еврейската синагога във Видин ще бъде съживена

Един от знаците на Видин – постройката на някогашния еврейски молитвен дом, ще се трансформира в културен център . Синагогата ще носи името на огромния художник Жул Паскин, чиито корени са от дунавския град.

Наричали синагогата " белия лебед на Дунава “, тъй като отдалече се виждала като лебед на фона на реката и на града. Тя е оповестена за монумент от национално значение през 1967 година

От уеб страницата на общината излиза наяве, че има утвърден проект„ Реставрация и акомодация на синагога - Видин в туристически обект „ Културен център „ Жул Паскин “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.
 
 Синагогата във Видин БГНЕС

Проектът за реституция е утвърден от Националния институт за недвижимо културно завещание. Неговата обща стойност е 9 775 000 лв.. От тях 8 275 000 лева са безплатно финансиране по европейската стратегия „ Региони в напредък “, а останалите 1 500 000 се обезпечават като заемни средства по отношение на механизма за финансов медиатор от фонда за градско развиване „ Север “.

Сградата на втората по величина синагога в страната е издигната през 1894 година, по сходство на тази в Будапеща. Издигната е за една година, а нейната украса е превъзхождала украсата на Софийската синагога.
 
 Синагогата във Видин БГНЕС

Архитектурният проект е от вида на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатлявал с нюанс и използването на древноеврейски знаци.

Олтарът е бил подложен в абсида върху подиум обагрен в синьо, алено и бронз . Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За украса на са употребявани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е прекратена през 1950 година заради всеобщото изселване на еврейските фамилии от града.

Сградата ще бъде реставрирана извън в истинския тип, в който е била. Отвътре ще бъде също възобновена, само че ще има и нови детайли. Целта е да се трансформира в многофункционална зала с изложбени площи. В нея ще могат да се организират разнообразни културни събития, изложения, концерти, конференции.

Забравена и полуразрушена, тя към момента пази следи от тогавашното си величие , написа във Фейсбук страницата на плана Vidin Synagogue: Културен център " Жул Паскин ".
В публикация на локалния вестник " Рестарт Видин " се показва, че по плана за възобновяване й работи архитектурно бюро S Architectural Team с началник арх. Любомир Станиславов. Проектът следва желанието на организацията на евреите в България " Шалом ", която подарява собствеността на постройката на община Видин с изискването тя да бъде възобновена като културен център на името на родения във Видин знаменит художник с еврейски корени Жул Паскин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР