Един от символите на НАТО в България безспорно е трабантът

...
Един от символите на НАТО в България безспорно е трабантът
Коментари Харесай

Трабантът на Соломон Паси вече е част от постоянната експозиция на НАТО в Брюксел

Един от знаците на НАТО в България несъмнено е трабантът на Соломон Паси.

Уникалното возило, създадено в Германска демократична република, към този момент е част от непрекъсната експозиция в щабквартирата на НАТО.



Заедно с парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните набези в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, и част от Берлинската стена, българският трабант е един от експонатите върху площите към новата Главна квартира на Алианса.

Това е имитация на истинския трабант, който всички българи ще не престават да виждат във Военноисторическия музей в София.



През далечната 1991 година в България за първи път идва общоприет секретар на НАТО, като тогава постът се заема от Манфред Вьорнер. Кратката разходка на Манфред Вьорнер и Соломон Паси с трабанта по улиците на София става сензация за времето си.

Самото посещаване е явен сигнал за поддръжката за евроатлантическата ни интеграция. През 2004 година страната ни стана пълновръстен член на НАТО.



Символиката от слагането на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от обстоятелството, че през 2019 година се навършват 20 години от първото разширение на НАТО след края на Студената война.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР