Един от символите на есента е дюлята – ароматна, вкусна

...
Един от символите на есента е дюлята – ароматна, вкусна
Коментари Харесай

Кажете Не на излишните кила и холестерола с дюли!

Един от знаците на есента е дюлята – ароматна, вкусна и обагрена в типичните есенни багри. Малко хора знаят, че ябълката на раздора, която Парис присъдил на Афродита като самопризнание, че е най-красивата измежду богините, в действителност била дюля. В предишното са ѝ придавали вълшебен свойства. Вярвало се е, че наличието ѝ в стаята пречиства въздуха и пази от заболявания и зли очи.

Дюлите могат да се употребяват по доста разнообразни способи – сурови, печени, на компот или сладко. Истината е, че тези есенни плодове са колкото вкусни, толкоз и потребни. Дюлята е извънредно подобаваща за понижаване на телесното тегло и за понижаване на равнищата на по този начин наречения неприятен холестерол. Стипчивият усет на плода се дължи на богатото наличие на дъбилни и пектинови субстанции.

В естествен тип и като запарка се ползва при стомашни разстройства. Народната медицина също предлага печената дюля като запичащо средство. Поради ниското наличие на захароза в плода, той е подобаващ за заболели от захарен диабет.

Витамините в дюлите оказват помощ за премахването на свободните радикали, намаляването на възпалителните съединения и укрепват имунната система. Дюлите са добър източник и на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B-комплекс.

Семките на дюлята могат да се преглеждат като настрана лекарствено средство. Дори формалната медицина употребява дестилат от дюлеви семки като отхранващо средство, а отварата от тях оказва помощ при разнообразни възпаления. Народните знахари ги ползват при бронхити, кръвохрачене, разстройство, маточни кръвотечения.

 Компот от дюли

Високите равнища на антиоксиданти, в това число феноли и фитонутриенти, открити в дюлите, са доста ефикасни при неутрализирането или елиминирането на свободните радикали в тялото. Свободните радикали са рискови вторични артикули на клетъчния метаболизъм, които могат да провокират мутирането или умирането на здрави кафези. Голямото количество антиоксиданти се считат за потребни при намаляването на напрежението и постигането на мира.

Калият, който се съдържа в дюлите, е един от най-важните минерали за човешкото тяло, защото е главен за поддържане на кръвното налягане и подпомагането на ефикасния трансфер на течности в телесните кафези.

Калият кара кръвните съдове и артерии да се провиснал и по този начин понижава напрежението на сърдечносъдовата система. Всичко това може да понижи възможностите за развиване на положения като атеросклероза, коронарни сърдечни болести, сърдечни офанзиви и удари.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР