Един от създателите на „Уикипедия” - Джими Уейлс, тихомълком е

...
Един от създателите на „Уикипедия” - Джими Уейлс, тихомълком е
Коментари Харесай

Създателят на „Уикипедия” Джими Уейлс стартира социална мрежа, конкурираща „Фейсбук”

Един от основателите на „ Уикипедия” - Джими Уейлс, тихомълком е стартирал обществена мрежа, която ще конкурира „ Фейсбук” и „ Туитър”, написа вестник „ Файнейшъл таймс”. По този метод той се надява да се пребори със заблуждаващите „ кликбайт” заглавия, които преобладават в другите мрежи. Новият му план ще бъде „ новинарски фокусиран”.

Неговият уебсайт „ WT: Social” разрешава на потребителите да споделят линкове към публикации и да ги разискват във фийд, който е много непосредствен като жанр до този на „ Фейсбук”. За новото си начинание Уейлс ползва бизнес модела на „ Уикипедия”: „ WT: Social” ще разчита на дарения от потребителите, а не на рекламни приходи. Според Уейлс точно рекламите са причина за окуражаването на „ неверно взаимодействие” в останалите обществени медии.
" Facebook " е премахнал 5,4 милиарда подправени профила от началото на годината Компанията изясни, че е засилила способността си да открива и блокира профили, които не са същински или правят нередности
„ Бизнес моделът на обществените мрежи е спорен и трансформира нискокачественото наличие в победител. На хората им е писнало от целия този боклук”, счита Уейлс.

Докато логаритъмът на „ Фейсбук” и „ Туитър” подрежда постовете съгласно харесванията и броя мнения, „ WT: Social” ще слага най-новите изявления и линкове най-отпред.

Все отново и новата обществена мрежа счита да вкара бутон за гласоподаване под постовете, който ще разреши на потребителите да предлагат качествените истории.

Новата обществена мрежа към този момент има 50 000 консуматори, като единствено за седмица те са се удвоили. Все отново към този момент тя остава много по-назад от „ Фейсбук” с неговите 2 милиарда профила. Амбицията е да броят на хората да доближи 500 милиона души, разкрива Уейлс.

Той е уверен, че „ Нетфликс”, „ Спотифай” и „ Ню Йорк Таймс” са потвърдили със своя бизнес модел, че хората са подготвени да заплащат за качествено наличие онлайн и този модел е използван и за новия му план.

Уейлс счита, че в новият му план ще бъде използвана и политиката за редактиране на „ Уикипедия”.
Бъг: „ Facebook “ отваря камерата на телефона ви без да ви пита Хора в обществените мрежи показаха терзанията си, че по този метод се нарушава персоналното им пространство
„ Цялото наличие на платформата ще може да бъде редактирано”, разкрива Уейлс.

За разлика от „ Фейсбук”, който нае хиляди модератори в битката с подправените вести и троловете, „ WT:Social” поверява тази задача на потребителите.

Макар че този модел се е оказал сполучлив за „ Уикипедия”, не се знае до каква степен обаче ще е използван за обществена мрежа.

„ Това е коренен и вманиачен опит за мен. И съм благополучен, че мога да каже, че не знам всички отговори”, споделя Уейлс.
Китай сформира своя " Уикипедия "... единствено с утвърдени от партията текстове Само особено утвърдени специалисти ще могат да трансформират материалите в онлайн енциклопедията
През годините сме ставали очевидци на няколко опита за основаване на действителна конкуренция на „ Фейсбук” в областта на обществените мрежи като „ Ело” и „ Диаспора”, само че те не се оказаха сполучливи. „ Google +” също приключи своето битие.

Уейлс обаче има вяра, че е настъпил верния миг за такова начинание, което е свободно „ кликбайт нонсенс”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР