Един от съперниците на България в квалификациите за европейското първенство

...
Един от съперниците на България в квалификациите за европейското първенство
Коментари Харесай

Уволниха селекционера на Черна гора заради самоинициативата срещу Косово

Един от противниците на България в квалификациите за европейското състезание по футбол през 2020 година - Черна гора, остана без селекционер. Днес (8 юни) Любиша Тумбакович и бил уволнен след изключителна среща на Изпълкома на локалната федерация.

Причината е отводът на родения в Белград експерт да води тима в последния мач - равенството 1:1 против Косово. По този метод той изрази несъгласието си с признаването на страната. Политическият спор се води от 2008 година насам, когато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия. Черна гора е измежду страните, които признават съществуването ѝ, само че Сърбия не е.
Черногорци със сръбски корени отхвърлиха да играят против Косово Скандал в лагера на Черна гора
В позицията на Футболния съюз на Черна гора се споделя, че с решението си да не води отбора в този мач, Тумбакович, който е народен селекционер на Черна гора от 2016 година насам, е сложил политиката преди футбола, а двамата футболисти - Филип Стойкович и Мирко Иванич, са били под напън на външни групи.

Снимка: Getty Images

" Изпълнителният комитет на Футболния съюз на Черна гора организира през днешния ден изключително съвещание поради случилото се с мъжкия народен тим по време на мача от третия кръг на квалификациите за Евро 2020 против Косово.

Членовете на Изпълнителния комитет стигнаха до единомислещо умозаключение да бъде заменен досегашният селекционер на тима Любиша Тумбакович поради решението му да не води отбора в тази среща. Това е неприятна изненада и нарушение на професионалните връзки, указани с контракта му.

Също по този начин Изпълнителният комитет реши националният тим по време на мача против Чехия да бъде воден от тандема Миодраг Джудович и Драгойе Лекович.

Членовете на Изпълнителния комитет изричат голямото си страдание, че членове на избрани кръгове оказаха напън и в този значим мач за националния отбор не играха Филип Стойкович и Мирко Иванич. В този случай неща, които не са свързани с футбола и спорта, победиха ", се споделя в мнението.

Освен че Тумбакович не води тима, с националната фланелка на Черна гора отхвърлиха да играят двамата упоменати футболисти. Те също са родени в Сърбия.

Черна гора и Косово ще се срещнат още един път в квалификациите. През септември 2019 година двата тима играят в Прищина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР