Един от рисковете при закупуване на телекомуникационни устройства или подписване

...
Един от рисковете при закупуване на телекомуникационни устройства или подписване
Коментари Харесай

КЗП: Празничните оферти за смартфони и договори за мобилни услуги може да крият уловки

Един от рисковете при закупуване на телекомуникационни устройства или сключване на контракти с мобилни оператори при рекламираните празнични предложения е потребителите да се обвържат с търговеца за дълъг период при сякаш по-изгодни условия, които обаче след това да се окажат разнообразни от показаните. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Би Ай Телевизия.
"Търговците употребяват момента на празничната еуфория и че хората са отделили по-големи за техните благоприятни условия средства и пробват да пробутват контракти, които могат да ги обвържат за доста дълъг период с услуги, за които те даже не са и подозирали и изобщо не им трябват ", сподели Маргаритов. Той предложи даже и да се бърза, да се прочетат деликатно договорите, преди да бъдат подписани.

"Когато си купувате нещо, въпреки и за съответен мотив, обаче се обвързвате с дългогодишен контракт, постоянно би трябвало да сте безусловно наясно тъкмо какво ще плащате, какъв брой време ще го плащате и какъв е методът да се откажете ", добави ръководителят. 

Тези, които въпреки всичко решат да подпишат контракт, а след това по една или друга причина решат да се откажат, биха могли да се възползват от изискванията на постигнатото от Комисията съглашение с два от мобилните оператори - с наказателна клауза до три месечни такси.

При покупката на хранителни артикули за празничната софра би трябвало да се внимава със периода на валидност на продуктите, изключително по-скъпите или предлаганите в пакет. "Има в този момент афинитет към по-скъпи и хубави неща, може да се окаже, че са залежали. Законът е безапелационен във връзка с стоките с изтичащ период на валидност. Когато не са рискови за здравето, могат да бъдат подавани, само че наложително би трябвало да бъдат обособени на обособен щанд и със съответната осведомителна табела да бъде пояснено на потребителите, че става въпрос точно за подобен вид артикули ", посочи Маргаритов.

По време на празници поражда и въпросът за опцията за връщане или подмяна на дарове, които не са харесани от тези, за които са били предопределени. Връщане е допустимо в 14-дневен период на закупените от Интернет артикули, както и по силата на предоставяната от от ден на ден магазини в стандартната търговия опция под формата на добра процедура. Необходимо е обаче да се пази касовата записка. И "ще има това малко стеснение, че ще би трябвало този, на който са подарили подаръка да разбере някои неща по отношение на цената и другите характерности, които се съдържат в документа, тъй като това е единственият метод да се потвърди, че фактически този артикул е закупен от този търговец ", добави Маргаритов.

За почивните дни Комисията за отбрана на потребителите ще има дежурни екипи и при проблеми жителите могат да се обръщат към институцията за съвещания и помощ.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР