Един от проектите, които Илон мъск развива в последните години,

...
Един от проектите, които Илон мъск развива в последните години,
Коментари Харесай

Мъск и Безос в конкуренция за земната орбита

Един от плановете, които Илон мъск развива в последните години, е Starlink - система от околоземни спътници, които ще обезпечават интернет съгласуваност даже в отдалечени точни на света, където нормалните снабдители нямат покритие. А ползата към услугата пораства непрестанно, което накара притежателят на SpaceX да изиска позволение за увеличение на броя на потребителските терминали от 1 на 5 милиона.
 Starlink, Илон Мъск и по какъв начин ще се свързваме с интернет спътниците
Как ще се свързваме с интернет спътниците на Мъск

Ще ни е нужна " летяща паница "

Явно заинтересован от триумфа, който явно ще има Starlink с формалното стартиране на услугата, Джеф Безос още веднъж се изправи в директна конкуренция с Илон Мъск. Преди дни създателят на Amazon е получи по този начин чаканото към година утвърждение от Федералната комисия по връзки за своя Project Cuiper .

С тази стъпка най-богатият човек на света получи зелена светлина за изстрелването на 3236 спътника в земната орбита , с които да обезпечава интернет по целия свят на всички искащи. Половината от тях ще бъдат изстреляни до 2026, а останалите - до 2029 година Те ще обикалят към 590-ти и 630-ти километър на земната орбита.

US Federal Communications Commission has approved Amazon’s request to operate a constellation of roughly 3,200 internet satellites (Project Kuiper) in low Earth orbit. Amazon will invest $10 billion — the same amount SpaceX intend to invest in its rival constellation Starlink. pic.twitter.com/dQGIcupq6y
— Insta Science (@insta_science) August 3, 2020
Според комисията, с реализирането на плана на Безос, в който той ще влага над 10 милиарда , ще се увеличи публичния интерес и достъпността на сходен вид сателитни услуги измежду потребителите освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят, предава Forbes.

Не липсват обаче и известни терзания, и то изцяло основателни. Основното е, че с толкоз доста спътници в земната орбита ще стане пренаселено и рискът от конфликти ще бъде значителен. Все отново, проектите на SpaceX е спътниците им да доближат цели 42 хиляди, като в сегашния миг " едвам " 2000 обикалят към планетата ни.

If you control the space you control internet, the data, everything!! Project Kuiper: The U.S. Federal Communications Commission on July 30 approved Amazon’s request to operate a constellation of 3,200 internet satellites in low Earth orbit. pic.twitter.com/QJzUGScwQZ
— Mauro Martino (@martino_design) August 3, 2020
В момента по три пъти дневно се правят характерни маневри за попречване на конфликти, които се задейства, когато два спътника се окажат прекомерно близо един до различен. Очаква се това число да се увеличи до цели осем на час. А предотвратяването на всички удари наподобява съвсем невероятно.

Когато два спътника се сблъскат , това води до изхвърлянето на хиляди парчета, които могат да ударят и повредят и други спътници. В най-лошия случай, може да се случи верижна реакция, която да провокира основаването на голям галактически боклук, който ще направи елементи от земната орбита неизползваема . И ще докара до големи загуби за притежателите на спътниците, несъмнено. Няма и изясненост какво ще се случва със спътниците откакто спрат да извършват задачата, за която са изстреляни.
 Илон Мъск, Джеф Безос и какво разбираме от дийп фалшив видеото с тяхно присъединяване
Дийп фалшив видеото на Мъск и Безос приказва доста

Ето до каква степен сме стигнали с технологиите

Сателитите на Starlink към този момент оказват въздействие и върху нощното небе и пречат на работата на астрономите. Засега не е ясно какъв брой ярки ще бъдат тези на Amazon, само че сигурно Project Kuiper ще се трансформира в ново съзвездие от спътници .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР