Един от проблемите в биологичните ферми, с който те се

...
Един от проблемите в биологичните ферми, с който те се
Коментари Харесай

Огън срещу плевелите

Един от проблемите в биологичните ферми, с който те се оправят относително мъчно, е битката с плевелите по нехимичен метод. Усъвършенстването и разширението на този тип битка способства за ограничение на несъразмерното потребление на хербициди, респективно нездравословните последствия от тяхното химично деяние и подкрепя по-успешното използване на интегрирани способи за влияние. Доказан от фитопатолога проф. Стойчо Каров способ е така наречен опламеняване - нагряване на плевелите с открит или закрит пламък за коагулиране на белтъците и последователно загиване.

Как влияе пламъкът върху плевелните растения?  

Пламъчното отнасяне е удачно при вегетиращи плевелни растения, които са в начален етап на развиване и не са коренищни (напр. методът не може да се ползва при троскот, балур, поветица и други от тази група). Методът  не е “изгаряне ”, а по-скоро  “бланширане ”. Растенията се нагряват до 70 - 80 градуса за елементи от секундата, при което се засягат значими клетъчни вещества и елементи: настава коагулация на протеини, унищожават се клетъчните стени, получава се дехидратация, вследствие на което растението умира след 3 до 7 дни.  

Времето на влияние на пламъка върху листната маса, при скорост 3 - 4 км/ч, е 0,1 - 0,15 секунди. Температура на въздуха към растението при скорост 3,5 км/час и налягане на газта 0,2 MPa е към 450-650 градуса. Непосредствено след третирането растението не наподобява повредено и с цел да се дефинира резултатът от топлинното влияние, се ползва “пробата с пръсти ”, която се състои в леко прилепяне на третиран лист сред палеца и показалеца. Въздействието се смята за сполучливо, в случай че на мястото на натиска бързо се образува дълготраен тъмнозелен отпечатък. Слънчевото и изсъхнало време е целесъобразно за работа с пламъчния култиватор.

На биологичните фермери се препоръчва  една авторска структура - лехов газовопламъчен култиватор с ръчно напредване. Култиваторът, употребяващ газ пропан-бутан, е създаден по поръчка на Демонстрационната плантация за биологично земеделие към Агроекологичния център на Аграрния университет-Пловдив и сполучливо е прилаган 5 години при биологично развъждане на 4 дка лук от семе и 4 дка моркови в съчетание  с четков култиватор с дейни барабанни четки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР