Един от проблемите на пчеларството, за които не се говори

...
Един от проблемите на пчеларството, за които не се говори
Коментари Харесай

Момчил Неков: Медът трябва да е чувствителен сектор при търговските споразумения на ЕС с трети страни

" Един от проблемите на пчеларството, за които не се приказва доста в България, е вносът на фалшив мед от трети страни като Украйна, Китай, Аржентина. Европейският парламент гласоподава да има безмитен импорт на количества мед от Украйна към Европейски Съюз. А българският мед залежава. Тук не приказваме за конкуренция на база качество, а на база количество. Така се подбива цената на нашия мед. Медът би трябвало да се счита за сензитивен бранш в комерсиалните съглашения, които Европейски Съюз подписва с трети страни ". Това съобщи в Плевен евродепутатът Момчил Неков при откриването на интернационалното пчеларско ревю в града.
Според него по този метод и България, и Европейски Съюз ще бъдат предпазени от незаконен нискокачествен импорт и неоправдана конкуренция. Със настоящето законодателство вносителите могат да смесят 99% китайски мед с един % български, само че на етикетите това съответствие не се показва – написа единствено, че е примес на европейски и отвън европейски мед. Това би трябвало да се промени, с цел да знаят какво употребяват потребителите, счита евродепутатът.
" Много добре знаем какви са проблемите на пчеларството, изключително в Северна България. От една страна това е пашата пчелите - би трябвало да има повече медоносни аграрни култури. От друга страна би трябвало да се върви към потреблението на нехимични субстанции в пчеларството. Да има съдействие сред другите лаборатории и научни проучвания на европейско ниво, с цел да се открият препарати, които не въздействат върху здравето на пчелите ", сподели още Момчил Неков.
Неков повтори за следващ път позицията си, че желае медът да влезе в стратегиите за обвързана поддръжка по Общата селскостопанска политика (ОСП) и че Екологичен потенциал също е на тази позиция.
84% от растителните типове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В стопански калкулации това са 14,2 милиарда евро годишно
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР