Един от приоритетите на държавните горски предприятия през 2018 г.

...
Един от приоритетите на държавните горски предприятия през 2018 г.
Коментари Харесай

Залесяване на изсечените заради корояда терени започват горските предприятия

Един от целите на държавните горски предприятия през 2018 година ще е залесяването на изсечените поради короядите горски площи и въвеждане на система за мониторинг на разпространяването на вредителите. Това е решил на първото за годината свое съвещание спешният щаб за битката с дървесния корояд, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите във вторник.

На него е регистрирано, че продължава осъществяването на проекта за незабавно асимилиране на отсечената поради вредителя дървесина, която към края на декември 2017. възлизаше на 1.750 млн. куб м от засегнатата от съхнене иглолистна дървесина. Това е в размер на 70% от предоставените количества и съставлява 58% от общата инвентаризирана налична за рандеман развалена дървесина. Какъв е напредъкът оттогава до момента обаче от ведомството не показват, въпреки да оповестяват, че е бил " осъществен мониторинг на положението и инвентаризираните повреди на иглолистните гори от биотични и абиотични фактори, предоставените за рандеман и усвоените количества дървесина по данни на Изпълнителна организация по горите към 12 януари 2018 година "

“Наред с всички останали задания, ще работим в тенденция залесяване”, декларирал заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, представен от пресцентъра си.

В известието се показва още, че " главната цел е да се построи идея за мониторингова мрежа на корояда от Държавните горски предприятия ".

" Това ще спомогне за още по-реална картина на биологията му. Проучва се и опцията за закупуване на в допълнение лабораторно съоръжение, както за терен, по този начин и за стационарни лабораторни проучвания ", допълват от агроведомството.

Ще бъдат подхванати ограничения за обновяване и на освободените от у,вредената дървесина площи, а терени, където по натурален път е почнало израстване на дървета, ще се правят сечи на шубраци и нежелана дървесина, с цел да се форсира растежа.

Също по този начин ще бъде увеличено производството на нужния посадъчен материал от подобаващи дървесни типове, съгласно освободените площи, след извършени санитарни и насилствени сечи.

За резултатите от осъществяването ще се рапортува на последващо съвещание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 година, допълват от министерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР