Един от последните плажове с дъщеря й Дарияна завършва неприятно,

...
Един от последните плажове с дъщеря й Дарияна завършва неприятно,
Коментари Харесай

Аларма! Пазарът Е Залят С Менте Слънцезащитни Продукти, Които Могат Да Ни Вкарат В Спешното!

Един от последните плажове с щерка й Дарияна приключва неприятно, точно след намазване със слънцезащитен крем, предава Нова тв.

„ Започна зачервяване, сърбеж и неспокойствие върху сектори от кожата.

Наложи се незабавно да го отмием и да потърсим педиатър. Няма по какъв начин да не се притесня ”, споделя тя. На пръв взор продуктът по нищо не подсказвал, че е фалшив. Според европейската категоризация продуктите на пазара са с фактор от 6 до 50 – надлежно при ниска и при доста висока степен на отбрана. Върху опаковките на всеки артикул са изписани и нездравословните лъчи, от които продуктът ни пази – UVA, UVB и UVC.

Кой артикул е подправен и кой не обаче е мъчно да се реши, защото това може да се ревизира единствено в лаборатория. А тестванията са скъпи. „ Започват от 5000 евро за проба. В Западна Европа потребителските организации изпитват доста огромна част от тези артикули, някои от които се срещат и в България - с цени от 30 лева и нагоре. За жал, слънцезащитните артикули не могат да се ревизират на правилото проба и неточност.

Това не е ресторант да опитате една салата и да не се върнете по-късно, тъй като не ви е харесала ”, изяснява Богомил Николов от „ Активни консуматори ”. Кремовете и спрейовете, които дават обещание натурална отбрана, са измежду главните заблуди на пазара, разкриват специалисти. „ Имат по-скоро някаква рекламна цел. До момента няма открити естествени артикули, които да имат ефикасна слънцезащита. По-скоро са с резултат – понижаване на възпалението след облъчването от слънцето.

Много постоянно на българския пазар се промъкват артикули с съставни елементи, неразрешени на територията на Европейски Съюз, главно през нерегламентиран импорт от страни отвън Европейски Съюз ”, споделя фармацевтът Антон Вълев. Често търговците ни заблуждават и с обещания за водоустойчивост на продуктите.

„ Има към този момент създадени артикули, които можем да назовем водоустойчиви, само че те са извънредно малко и би трябвало да внимавате дали написа, че е резистентен на вода или близка до това фраза ”, споделя още Вълев. Дори кремът да е водоустойчив, с цел да реализираме оптималната отбрана би трябвало да се мажем щедро най-малко през два часа, поучават специалистите.

И още – да следим периода на валидност, защото откакто изтече - резултатът е нулев. Важно е и по какъв начин съхраняваме крема, с който се мажем. Ако попаднем на менте на пазара – рисковете за здравето ни са доста: „ Може да се стигне до изгаряне.

Кожата е един доста отмъстителен орган и кожното изгаряне е рисков фактор за поява на злокачествени образования в една по-напреднала възраст. Най-леко може да се прояви с едно зачервяване на кожата, поява на мехури след това, може да докара до покачване на телесната температура. Кожното прегаряне може до едно прибързано фотостареене, поява на фини бръчки в по-ранна възраст, поява на разнообразни типове пигментации в горната част на гърба, деколтето и поява на лунички ”, изяснява Маргарита Къчева от Клиниката по дерматология към болница „ Токуда ”.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР