Един от последните оцелели от нацисткия концентрационен лагер "Сорибор" (Източна

...
Един от последните оцелели от нацисткия концентрационен лагер "Сорибор" (Източна
Коментари Харесай

Почина един от последните оцелели от нацисткия концлагер "Сорибор"

Един от последните оживели от нацисткия концентрационен лагер "Сорибор " (Източна Полша) умря в Украйна на 96-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Аркадий Вайспапир е бил покорен от германците, до момента в който е служел в Червената войска, и въдворен в лагера поради еврейския си генезис. Поради това, че военнопленникът е бил изпратен да работи за Третия райх, той е избегнал газовата камера.

Вайспапир през октомври 1943 г с още седем лагерници е повел протест. Пленниците, които са били въоръжени с ножове, принадлежности и оръжие, откраднато от охраняващите лагера украинци и германци, са организирали бягство от "Сорибор ". Около половината от почти 600-те мъже съумяват да избягат, само че стотина от тях са били хванати съвсем незабавно.

Семейството на Вайспапир е било избито от нацистите по време на Втората международна война. След войната той е сключил втори брак, от който има двама сина. Оцелелият мъж от 1992 година до гибелта си е живеел в Киев, а преди този момент работел в Източна Украйна.

За съществуването на "Сорибор " от 1942 до 1943 година в него са били убити към 250 000 евреи. Лагерът е бил закрит и нацистите, с цел да покрият следите си, го разрушили. По-късно археолози обаче са разкрили остатъци от газови камери и бараки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР