Един от починалите от коронавирус у нас е от Пещера.

...
Един от починалите от коронавирус у нас е от Пещера.
Коментари Харесай

Огнян Исаев: Не е оправдано на етнически принцип да се блокира един ромски квартал

 Един от умрелите от ковид у нас е от Пещера. Ромският квартал в града се трансформира в мини огнище на Ковид-19. Няколко души от кв. " Луковица " са инфектирани. По тази причина ромската махала е под полицейска обсада.

" Преди към седмица излезе декларация в няколко европейски страни, към която се причисли и България, че е допустимо институциите да позволен нарушение на човешки права. Трябва да сме деликатни с термините - дали е огнище или не, това могат да го кажат единствено специалистите. Не считам за целесъобразно на етнически принцип да се блокира квартал ", коментира Огнян Исаев от Тръста за обществена опция.

Той се съгласи, че контактните лица и инфектираните би трябвало да бъдат следени дали съблюдават карантина, само че не е склонен да се слага цялостен квартал под обсада, тъй като това изпращало неприятен сигнал за България като страна. 

" Защо страната не довърши изречението " Останете си у дома, ние ще се погрижим за вас "? Към момента имаме " Останете си у дома ", и това се отнася освен за ромите ", уточни още Исаев в ефира на  " Bulgaria On Air ".

Той е на мнение, че липсва изясненост какво ще се случи след изключителното състояние у нас и акцентира, че в ромските квартали има извънредно сериозна организация на ресурси в лицето на НПО-та, посредници.

" Необходимо е да се следи дали предписанията и ограниченията се съблюдават в самите ромски квартали. Това не става единствено със наказания и репресивно наличие на органите на реда. Това става с поддръжка - с даване на информация и нужните материали. Не може да оставим квартали с хиляди жители без достъп до естествена инфраструктура ", настоя Огнян Исаев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР