Един от основните стълбове, които формират брутния вътрешен продукт на

...
Един от основните стълбове, които формират брутния вътрешен продукт на
Коментари Харесай

Близо 20% спад при износа на стоки и услуги от България

 Един от главните стълбове, които образуват брутния вътрешен артикул на България наред с вътрешното ползване - износът, безусловно се е сринал през април 2020 година, демонстрират данните на Национален статистически институт, оповестени в четвъртък. Той възлиза единствено на 3,7 милиарда лева, което прави спад от 19,5% на годишна база. Тенденцията продължава още от март, когато бе въведено изключителното състояние и бяха наложени редица ограничавания върху превоза. Но въпреки всичко през март спадът беше единствено 8% на годишна база.

Вносът през април е с още по-голям спад - 30,8% спрямо година по-рано, като са импортирани артикули на стойност съвсем колкото е бил и износът - 3,7 милиарда лева Разликата е единствено десетина милиона лв., което прави комерсиалното салдо негативно, само че с доста по-малко в сравнение с беше при започване на годината или предната година. От спада в износа са потърпевши значителен кръг артикули, на които България е обичаен експортьор. Например спадът в износа на тютюн за Европейски Съюз е с 47,1%, а спадът на групата първични материали, в които влиза и медта, която е с доста мощни позиции в българския експорт, е със 7,6%. Вносът на горива от трети страни, в които влиза и Русия, също е със сериозен спад през април от 37,3% на годишна база.

Традиционните износни артикули на България - храни от растителен и скотски генезис и първични материали за хранителната промишленост, също бележат сериозен спад през април и на процедура са се стопили на половина в съпоставяне със същия месец на 2019 година Данните демонстрират, че това е най-големият спад на годишна база в българския експорт, по-силен даже от спада в разгара на стетовната финансова рецесия през 2009 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР