Един от основните спонсори на българския футбол - компанията за

...
Един от основните спонсори на българския футбол - компанията за
Коментари Харесай

УЕФА счита Ефбет за американска компания

Един от главните спонсори на българския футбол - компанията за онлайн хазарт " Ефбет ", е обсъждан от УЕФА като компания от Северна Америка. Това проличава от оповестените данни в годишния бенчмаркинг отчет на европейската централа.

В него българската " Ефбет лига " е посочена като едно от единствено четири елитни футболни шампионати на Стария континент, чиито права върху името са закупени от компании отвън Европа. Другите три са тези на Исландия, Сърбия и Украйна, като УЕФА прецизира, че притежателите са " три компании от Северна Америка и компания, основана в Азия ".

Исландското състезание се назовава " Пепси Макс Деилдин " на името на американския колос в производството на безалкохолни питиета. Сръбското състезание е брандирано като " Линлун Тайър Суперлига " от едноименния китайски производител на гуми. А украинското състезание се споделя " ФавБет Лиха " с помощта на
букмейкър, регистриран в Кюрасао.

От което може да се заключи, че или става дума за неточност, или подадената от БФС в УЕФА информация за " Ефбет лига " показва спонсора на българското състезание като американска компания. Според формалните данни компанията за спортни
залози е учредена и записана в Малта и оперира в България посредством лицензираното сдружение " Ефбет " ООД. Като притежатели на фамилния бизнес са известни Стефан Найденов, Цветомир Найденов и Боян Найденов.

Докладът на УЕФА демонстрира, че хазартните компании преобладават като притежатели на правата върху имената на футболните шампионати в Европа. Повече от половината от 54-те елитни дивизии на Стария континент са брандирани с корпоративно название, като 1/3 от тези спонсори са точно компании за спортни
залози. Сред водещите сътрудници са още финансовите институции (10 първенства) и телекомуникационните оператори (8 първенства).

Любопитното е, че от водещите пет шампионати в Европа единствено британската Премиър лийг и немската Бундеслига нямат корпоративно име. Слабо прочут факт е, че испанското състезание в действителност се споделя " Ла Лига Сантандер ", италианското - " Серия А ТИМ ", а френското - " Лига 1 Конфорама ".

Хазартните компании имат голям дял и в спонсорството на клубно равнище, като секторът съставлява 13% от всички рекламодатели върху фланелките на елитните тимове в Европа. По-голямо наличие има единствено търговията на дребно (17%), а на трета позиция са финансовите институции (10%).

В България надмощието на фирмите за
залози е изключително крещящо - 11 от 14 клуба в " Ефбет лига ", или 79%, са спонсорирани от хазартния бизнес. Генералният сътрудник на БФС популяризира и върху екипите на четири от тимовете в шампионата ( " Лудогорец ", " Локомотив " (Пд), " Арда ", " Витоша " ). Местният му съперник " Уинбет " е самобитен отличник с цели пет " свои " отбора ( " Ботев " (Пд), " Ботев " (Вр), " Дунав ", " Етър ", " Царско село " ). Британският букмейкър " Бет 365 " ( " Славия " ) и българското онлайн казино на " Национална лотария " ( " Левски " ) също се популяризират с логото си върху гърдите на футболистите по нашите терени.

От останалите три клуба в българския хайлайф един си партнира с мобилен оператор - " ЦСКА-София " ( " А1 " ), един със застрахователна компания - " Черно море " ( " Армеец " ), а един няма спонсор върху екипа - " Берое ".

В отчета на УЕФА е посочено, че все по-разпространена е рекламата върху други елементи на оборудването с изключение на предната част на фланелките - 46% от клубовете в Европа имат фирмени лога на ръкавите, а 29% - на гащетата. България е представена като една от единствено седем страни (заедно с Азербайджан, Дания, Израел, Латвия, Северна Ирландия и Шотландия), в която има най-малко един тим със спонсор на късите панталони, само че нито един с подобен на ръкавите.

Само 15% от всички елитни тимове на Стария континент пък играят на игрища с корпоративно име. Шампиони в това отношение са шампионатите на Германия и Швеция, където повече от 50% от елитните клубове са продали името на своя футболен дом. България е подредена измежду 11 страни, в които делът на такива уреди е сред 0 и 25%. Към днешна дата в " Ефбет лига " има единствено два стадиона с търговски наименования - " Виваком Арена Георги Аспарухов " в София (на Левски) и " Хювефарма Арена " в Разград (на Лудогорец).

Странно противоречие в цитираните от УЕФА данни има по отношение на собствеността на клубовете в България. Според оповестената графика 50% от елитните тимове у нас са напълно в частни ръце, а другите 50% се устоят и с обществени средства. Официално обаче от 14-те отбора в " Ефбет лига " единствено пет разчитат на държавно или общинско присъединяване - Берое (ТЕЦ " Марица-Изток 2 " ), Дунав (Община Русе), Етър (Община Велико Търново), Ботев Враца (Община Враца) и Славия (Столична община).

Явор Евтимов, " Сега "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР