Един от основните герои в криминалния скандал Осемте джуджета -

...
Един от основните герои в криминалния скандал Осемте джуджета -
Коментари Харесай

Явор Златанов от Осемте джуджета съди България в Страсбург

Един от главните герои в престъпния скандал " Осемте джуджета " - Явор Златанов, е подал тъжба против България пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Явор е наследник на Илия Златанов – предприемачът, който стартира цялата спекулация с обстойното си изявление пред Антикорупционния фонд.

" Над година и 8 месеца българските управляващи не дадоха съответен институционален отговор на изнесените съответни данни за непозволено въздействие за споразумяване на юридически спорове, опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи и незаконно предписание на прокуратурата с конфискувани материални доказателства на огромна стойност “, оповестява АКФ.

Съдът в Страсбург е уведомил Златанов, че жалбата му ще бъде прегледана с приоритет. " Осемте джуджета " е един от 19-те престъпни случая, които бяха посочени от премиера Кирил Петков в сигнала му до прокуратурата

Явор Златанов описа преди месеци по какъв начин е бил трансфорат в неработоспособен, откакто е хвърлен в ареста от профилираните прокуратура и съд. Той е бил съучастник с татко си Илия Златанов в асансьорните фабрики " Изамет ", само че двамата се скарват за собствеността на предприятието.

Неговата версия бе доказана и от инспекция на Министерството на правораздаването.

Бащата първи описа по какъв начин е потърсил за подпомагане някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров - Пепи Еврото в известния столичен ресторант " Осемте джуджета ". Неговият наследник добавя историята с оказаната му принуда от страна на проверяващите, която води до загуба на единия бъбрек и мощно увреждане на другия. какво се е случило с него след подхванатите от спецпрокуратурата дейности.

В жалбата си до съда в Страсбург Явор Златанов твърди, че изземването на пари и движимости като материални доказателства в хода на следствието против него е позволено посредством потребление на видимо законни процесуални средства, само че това е било с користна цел – заграбване на конфискуваните движимости посредством лица, доближени на водещите следствието прокурори от Специализираната прокуратура (СП).

Златанов твърди още, че бизнесът му е заграбен с брутална процесуална насила – задържане в ареста при рисково за живота положение и при липса на съответно лекуване.

Той споделя, че е налице в действителност отвод на забърканите институции – най-много прокуратурата и Министерство на вътрешните работи – да извършат инспекция по данните, изнесени в следствието на АКФ. Този отвод е прегледан през призмата и на обществените мнения на основния прокурор Иван Гешев по случая, които го омаловажават, и се акцентира добре известната на Европейски съд по правата на човека безконтролност на българската прокуратура.

Златнов написа до европейския съд, че в България няма ефикасни средства за отбрана, тъй като съдът не може да управлява законността на дейностите на спецпрокуратурата, с които конфискуваните като материални доказателства полезностите му и в нарушаване са върнати на други лица.

Жалбата на Златанов, подадена до Европейския съд в Страсбург от юристите му Михаил Екимджиев и Катина Бончева, е построена съвсем напълно върху фактологията, открита в следствието на АКФ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР