Един от основните атрибути на коледните и новогодишните празници е

...
Един от основните атрибути на коледните и новогодишните празници е
Коментари Харесай

Учени разкриват как коледните елхи са развили невероятната си пирамидална форма

Един от главните атрибути на коледните и новогодишните празници е зелената кичеста елха, която прибавя своя сексапил към домашния уют. В навечерието на Коледа учените взеха решение да полуотворен още малко воала и да опишат по какъв начин и за какво коледните елхи са развили очарователните си пирамидални форми, пише Earth Sky.
Прочетете още
Изследователите допускат, че хората ще се радват да научат малко повече за вечнозелените коледни елхи. Вечнозелените дървета включват смърчове, борове и ели, общо известни като иглолистни дървета. Любопитно е, че това семейство включва както най-малките, по този начин и най-високите дървета в света – общо те наброяват повече от 500 типа.

Отличителна линия на иглолистните дървета са техните листа. Тези дървета нямат необятни и плоски листа, а нормално техните „ листа “, а тънки и остри. Учените означават, че тази форма в действителност е преимущество – постоянно членовете на това семейство порастват в климат, характеризиращ се със сурови условия.

Най-интересен обаче съгласно откривателите е въпросът за какво имат формата на пирамида. Всъщност има доста разумно пояснение – като предписание иглолистните дървета порастват в разнообразни елементи на света, като се изключи Антарктида. Най-често обаче те се срещат тук-там със сурови зими – учените считат, че формата на дърветата е еволюирала, с цел да могат да устоят на стихиите и купищата сняг.

По предписание иглолистните дървета имат плитки корени. Тоест те нямат дълги, мощни корени, които биха им разрешили да се задържат на мощни пориви напразно. Именно по тази причина иглолистните са развили пирамидална форма – става известно, че това е методът им да се държат изправени.

Но даже и това не е всичко. Изследователите разкрили, че тяхната форма оказва помощ на иглолистните дървета да получат повече светлина в райони, където дневните часове може да са прекомерно къси. Всичко е доста просто – горните клони не закриват долните, те са на етажи, с открити сектори сред пластовете. Всичко това оказва помощ напразно да минава и дървото да получава задоволително светлина, изключително когато слънчевата светлина пада под невисок ъгъл, както това се случва през зимните месеци.

Изследователите показват, че пирамидалната форма на коледната елха в действителност е жизненоважна за дървото – тя му оказва помощ да процъфтява при ветровити и снежни условия и също по този начин оказва помощ на долните клони да получат нужното количество слънчева светлина.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР