Един от негативните ефекти на глобалното затопляне е, че много

...
Един от негативните ефекти на глобалното затопляне е, че много
Коментари Харесай

Защо животните масово бягат към полюсите

Един от отрицателните резултати на световното стопляне е, че доста представители на фауната са принудени да изоставен своите местообитания поради променените условия на живот и в търсене на по-добри . А последни проучвания демонстрират една много притеснителна наклонност.

Според базата данни BioShifts, която събира резултатите от 258 изследвания за над 30 000 смени на местообитанията, морските животни се ориентират към полюсите шест пъти повече от тези, които живеят на сушата . Това е резултатът от нов разбор по тематиката.

При сухоземните животни в последните години също се вижда придвижване в посока полюсите на земното кълбо, само че то се случва даже с по-бавни от предстоящото от учените темпове, даже и в регионите с топъл климат.
 Снимка 481960

Установено е, че земноводните се придвижват с към 12 метра на година, а влечугите са все по-близо до екватора с 6.5 метра годишно . При насекомите, част от които придвижват и доста заразни заболявания, като малария, се вижда по-бързо придвижване - с цели 18.5 метра.

Тези миграции обаче са оскъдни в съпоставяне със протичащото се под водата. Очевидно изискванията там се трансформират доста по-драстично и огромна част от Световния океан става все по-непригодна за живот, написа Science Alert.

Морските типове се движат към полюсите със приблизително движение от близо 6 километра годишно , което е много бързо в съпоставяне със сухоземните и земноводните животни. А огромната разлика се поражда от няколко съществени аргументи.
 Снимка 481963

Като цяло, животните на сушата са доста по-склонни да се приспособяват към температурни промени от тези във водата . Морските жители са най-вече студенокръвни и тяхната телесна температура зависи от тази на околната среда. Затова даже няколко градуса нагоре оказват доста по-сериозно въздействие.

Освен това, водните животни имат опцията да мигрират доста по-лесно при потребност . И не чакат доста, с цел да го създадат. На сушата придвижването на животните постоянно е съществено затруднено поради човешката активност и те намират способи да се приспособяват, вместо да се отдалечават доста от местообитанията си.
 Климатичните промени, птиците, рибите и по какъв начин се отразяват на животните
Как животните се приспособяват към климатичните промени

Въпрос на оцеляване

Масовото изместване на местообитанието на морските типове може да наподобява притеснително, само че за учените не е нещо ново. По време на пермско-триасното всеобщо изгубване преди повече от 250 милиона години още веднъж доста малко морски жители са останалите там, където са привикнали да живеят. За страдание, тогава и доста от типовете не съумяват да се спасят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР