Един от най-зрелищните небесни спектакли ни очаква на 21 юни,

...
Един от най-зрелищните небесни спектакли ни очаква на 21 юни,
Коментари Харесай

Луната "захапва" Слънцето в неделя

Един от най-зрелищните небесни спектакли ни чака на 21 юни, в неделя. Тогава Луната отчасти затъмнява погледа ни към Слънцето, обрисувайки пръстен от звезден огън по краищата му.

Явлението се назовава пръстеновидно слънчево затъмнение. То се случва, когато Луната е най-отдалечена от Земята по своята орбита и затова наподобява по-малка от наша позиция в небето по отношение на диска на Слънцето.
От България обаче то ще се следи единствено отчасти. Тоест, Луната ще покрие единствено 5% от слънчевия диск, изясни пред Радио Пловдив доктор Владимир Божилов, учител в катедра " Астрономия " в СУ " Климент Охридски ".

Такова събитие се случва всяка година, даже по няколко пъти. В никакъв случай обаче не трябва Слънцето да се гледа с незащитени очи, а единствено със специфични очила и защитни средства, предизвести ученият.

У нас явлението ще стартира към 8.35 ч. и ще продължи няколко минути в цялостната му част. Иначе, процесът продължава към час.

Тази година ще има 6 сходни събития, едно от които е цялостно слънчево затъмнение. То обаче също няма да се види от България.

Затова пък, в края на юни ни чака ново представление - метеорен поток и тук ще можем да забележим същински " падащи звезди ", заяви доктор. Владимир Божилов.

Няма никаква връзка сред небесните феномени тази година и разтърсванията, които се случват у нас и по света, иронично разяснява той.

Те не ни въздействат и не са отговорни за нашите тъжни или радостни неща, които ни се случват, шеговито заключи астрономът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР