Един от най-значимите съвременни джаз-пианисти - Роберто Фонсека, ще свири

...
Един от най-значимите съвременни джаз-пианисти - Роберто Фонсека, ще свири
Коментари Харесай

Роберто Фонсека: Най-важното е посланието на музиката, а не безпогрешното натискане на клавишите

Един от най-значимите модерни джаз-пианисти - Роберто Фонсека, ще свири тази вечер в София със своето трио по покана на " Джаз плюс ". Той е подготвил разнороден репертоар, в който са включени композиции от всички негови осем албума, като акцентът в програмата ще падне върху последния му план ABUC или CUBA, прочетено назад, номиниран за Грами. С него Роберто Фонсека се връща към корените на кубинската музика, проправяйки път към актуалното ѝ звучене, като следва съвета на своя безценен другар Ибрахим Ферер, с помощта на който преди години става част от именитата групировка " Буена виста соушъл клъб ". " Албумът има доста настоящо звучене. Не инцидентно ме дефинират като „ мост “ сред предишното и сегашното, сред обичайна и модерна кубинска музика. И аз се усещам по този начин. За мен е доста значимо обичайна кубинска музика не да не потъва в давност. Аз се стремя да предам тъкмо това обръщение като се обръщам към  обичайна мелодичност на моята страна, само че със актуален прочит ", описа Роберто Фонсека пред БНР. Той покани слушателите на Радиото да дойдат през днешния ден на концерта: 
" Ако дойдете, ще видите неповторим концерт, кондензиран с доста обич и пристрастеност, с доста сила, който ще ви отнесе тук-там, на които не сте били ".  

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, в творчеството си Фонсека съчетава джаз, класика, афро-кубински въздействия и обичайната кубинска музика. " Най-важното е посланието на музиката, а не безпогрешното натискане на клавишите ", споделя той:  " Музиката не е спорт. Музиката не е война. Музиката е измежду нас, с цел да показваме посредством нея възприятията си и нас самите. Най-важното е да има възприятие и образност, а от самите неточности се появяват невероятни неща. Случвало се, когато композирам, да ми хрумне мелодия, след това да открия неточност, само че с помощта на нея,  да се е получило нещо доста по-добро.Именно с помощта на грешките се раждат новите стилове. Така се минават бариерите. Тези неточности прокарват нови пътища. Най-важното е връзката на музиканта с публиката, а тя усеща това и отвръща незабавно.  Много музиканти са перфекционисти, само че не показват нищо. В същото време музиканти, които не са механически толкоз положителни, само че когато се появят на сцената, ви придвижват в различен свят, тъй като показват това, което усещат ". 

Повече за огромните имена, трансформирали живота на виртуозния кубински пианист, първата му джаз касета и мощната връзка със фамилията, ще научите, в случай че чуете изявлението на Валерия Николова с Роберто Фонсека, взето броени часове преди срещата му със столичната аудитория. Преводът е на Славена Илиева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР