Един от най-висшите служители на Европейската комисия – генералният секретар

...
Един от най-висшите служители на Европейската комисия – генералният секретар
Коментари Харесай

Дясната ръка на Юнкер Мартин Зелмайер напуска Еврокомисията

Един от най-висшите чиновници на Европейската комисия – генералният секретар Мартин Зелмайер, ще подаде оставка идната седмица. Това удостовери говорителка на Европейска комисия, представена от организация " Ройтерс ".

Германецът Зелмайер бе дясната ръка на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, преди небрежно да бъде нараснал.
Според неписано предписание, не може ръководителят и генералният секретар на институцията да са от една и съща народност. Кандидат за правоприемник на Юнкер е някогашният немски министър на защитата Урсула фон дер Лайен.

През февруари тази година омбудсманът на Европейски Съюз Емили О`Райли удостовери в публично мнение, че изборът на Зелмайер не е бил съгласуван с буквата и духа на настоящите правила. Тя прикани отсега нататък комисията да създаде нова процедура. В края на предходната година Европейският парламент настоя Зелмайер да подаде оставка.

В резолюция на европарламента се показва, че някогашният шеф на кабинета на Жан-Клод Юнкер е бил назначен за заместител общоприет секретар, а по-късно и за общоприет секретар в границите на един и същи ден, а процедурата е била извършена по този начин, че други претенденти са нямали опция да вземат участие.

Името на Зелмайер за последно се загатна в всеобщите медии по време на договарянията за това кой да оглави новата Еврокомисия. Тогава като възможен претендент се обсъждаше и българската Кристалина Георгиева. Според източник на авторитетното издание " Политико " тя не е имала необятна поддръжка и е споменавана, " единствено с цел да нервира Мартин Зелмайер ", с който са имали комплицирани връзки.

Повече за него вижте във видеото на " Дневник ":
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР