Един от най-важните органи в нашето тяло е черният дроб.

...
Един от най-важните органи в нашето тяло е черният дроб.
Коментари Харесай

8 неща, които трябва да знаете, ако искате да имате здрав черен дроб

Един от най-важните органи в нашето тяло е черният дроб. В него се правят стотици жизненоважни функционалности. В този ред на мисли, с цел да сме ние здрави, този орган би трябвало да е в положително положение.
В днешното забързано всекидневие обаче тази задача не е толкоз лесна. Често не си даваме сметка какъв брой доста в действителност го натоварваме. Трябва да имаме поради, че черният дроб не е безконечен, колкото и да е кадърен самичък да регенерира клетките си. Ако не се грижим уместно за него всеки ден, покачваме риска от чернодробни болести, които сигурно не желаеме да предизвикаме.
Предлагаме ви да се запознаете с няколко ежедневните привички. Някои от тях би трябвало да изоставите, а други да придобиете, с цел да имате по-здрав и добре работещ черен дроб.
Цигарите
Пушенето поврежда освен белия дроб, само че и черния. Кръвта се насища с химикали, а това покачва риска от доста болести, в това число преждевременна гибел. Черният дроб филтрира кръвта и тези химикали затрудняват съществено работата му.
Лук и чесън
Тези зеленчуци съдържат огромни количества сяра, а тя засилва секрецията на чернодробни ензими и подкрепя детоксикацията на организма и черния дроб. Научете се да ги ядете, макар миризмата.
Забравете или намалете алкохола
Дори една-две чаши алкохол, само че всеки ден, може да ви навреди. Още повече, че без значение дали той е съсредоточен или не, това затруднява работата на черния дроб и надлежно води до неговото увреждане.
Внимавайте с медикаментите
Ако ви боли глава или страдате от неразположение, предменструален синдром или друго моментно положение, което постанова използването на болкоуспокояващи, пробвайте да не посягате незабавно към химията, а се доверете първо на натурални обезболяващи. Всички медикаменти, които взимаме безсистемно без рецепта натоварват черния дроб и способстват за неговото увреждане в бъдеще.
Полезни мазнини
Полезните мазнини, съдържащи се в рибата, нетлъстото месо, яйцата, авокадото, бобовите растения, ядките, зехтина би трябвало да бъдат приоритет. Преработените, рафинирани трансмазнини са неразрешени, в случай че желаете да запазите черния си дроб здрав, а и освен него.
Лимони
Тези плодове алкализират средата в тялото и това оказва помощ на черния дроб да работи по-добре и да детоксикира организма. Ако се притеснявате от нападателната лимонена киселина, пробвайте да пиете вода с лимон всяка заран. И това е от голяма важност за черния дроб, метаболизма, храносмилането.
Заменете захарта
Без значение кой здравословен сурогат на захарта ще изберете, би трябвало да знаете, че сте на прав път. Злоупотребата със захарта товари освен панкреаса и обработката на глюкозата в кръвта, само че и черния дроб. Може да се стигне и до чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб), и въпреки че се смята, че се провокира най-вече от несъразмерна консумация на наситени и нездравословни мазнини, захарта също способства за това положение.
Куркума
Тя има противовъзпалителни свойства, които оказват помощ на черния дроб да се оправи с възпаленията в клетките си, да обезврежда мастните натрупвания, да форсира метаболизма, детоксикацията и прочистването на този значим орган и цялото тяло.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР