Един от най-важните източници за финансиране на развойни проекти на

...
Един от най-важните източници за финансиране на развойни проекти на
Коментари Харесай

Учени и бизнес: `Наши хора` искат да сложат ръка на парите за иновации

Един от най-важните източници за финансиране на развойни планове на дребни и междинни предприятия в България се саботира. Това оповестиха представители на бизнеса, които са взели участие в осмата сесия за асортимент на планове за финансиране на Националния иновационен фонд.

Фондът е конструкция е към Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, а обезпечения бюджет за плановете е 5 милиона лв.. За него са кандидатствали 192 оферти.

Те са класирани от без значение експертно жури от учени, определени от самата ИАНМСП, само че все пак към този момент в продължение на месеци не събира управителният съвет на НИФ, който да разгласи класирането и парите да стигнат до дребния и междинен бизнес, който да започва иновационните разработки.

" За 12 години битие на фонда, в никакъв случай до момента не е имало сходно закъснение. Нямаме никакво пояснение какво го постанова, откакто оценките от дълго време са предадени ", съобщи Юрий Ценков от компания Електронинвест.

Според него при предходните сесии на НИФ кандидатстването и изборът е отнемало 3-4 месеца до момента в който в този момент процедурата към този момент се точи повече от година.

Нямаме никаква изясненост какво се случва. Ако не бъдат употребявани средствата те би трябвало да се върнат в бюджета, в случай че към този момент не са изхарчени от ИАНМСП, допусна Ценков.

Другият вид съгласно него е " на някой да не му харесват оценките на специалистите на Българска академия на науките и университетите за плановете, които би трябвало да бъдат подкрепени и да се пробва да ги пренареди ".

Доцент Тихомир Тянков от Българска академия на науките посочи, че оценките на плановете на външните оценители, измежду които е и той, са предадени още през април, само че все пак от организацията не са изплатили възнагражденията за работата им.

Според него планове, които не са получили високи оценки желаят преразглеждане на класирането и проверка на външните оценки.

" Няма по-добър инструмент за поддръжка на нововъведенията от НИФ. Фондът потвърди успеваемостта си, макар ограничавания си бюджет ", акцентира Венцислав Славов от Асоциацията на бизнесклъстерите.

Той също акцентира, че е обезпокоен от забавянето и настоя да бъдат оповестени резултатите от осмата сесия на НИФ за асортимент на планове.

" Няма по-лошо за промишлеността от това да изчезне НИФ. Говори се за отменяне на сесията, което би било бойкот за дребните и междинни предприятия ", каза Румен Атанасов, ръководител на Българската асоциация на електротехниката и електрониката. 

Според него забавянето на процедурата основава съмнения за нерегламентиран напън върху оценителите да сменят оценките си, тъй че в разпределението на бюджета да вземат участие тъкмо избрани компании.

Както учените оценители, по този начин и фирмите-участнички към този момент са алармирали за казуса всички институции, ангажирани в процеса. Изпратени са отворени писма до Министерство на стопанската система, отрасловия вицепремиер Валери Симеонов, премиера Бойко Борисов, а също и президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и министъра на европредседателството Лиляна Павлова, защото тя разгласи нововъведенията за един от целите на на нашето председателството през идната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР